Wydaje się, że warzywa na diecie keto to stosunkowo prosty temat. Większość z nich zawiera przecież niewielką ilość węglowodanów, dlatego z powodzeniem mogą stać się częścią diety ketogenicznej. Dobrze jednak poznać ich sekrety, aby przez niedopatrzenie lub brak wiedzy nie zaburzyć stanu ketozy w organizmie. Zobacz, które warzywa musisz odstawić, czym są keto warzywa i kiedy możesz trochę nagiąć zasady żywieniowe, żeby zjeść więcej węglowodanów.
Wybierz swój KETO jadłospis
Dlaczego warzywa na diecie keto są tak ważne?
Jeśli poznałaś już założenia diety ketogenicznej, zapewne zauważyłaś, że keto jadłospis może wydawać się, delikatnie mówiąc, monotonny. Osoby, które dopiero poznają zasady tej diety, mogą czuć się na początku zagubione i zastanawiają się, co jeść na keto, aby nie przerwać stanu ketozy. Dieta niskowęglowodanowa jest dietą eliminacyjną, więc z codziennego jadłospisu znika wiele produktów, do których jesteśmy przyzwyczajeni na co dzień.Warzywa na keto adaptacji
Keto adaptacja to pierwszy etap diety niskowęglowodanowej, który pozwala na wprowadzenie organizmu w stan ketozy. Zazwyczaj trwa on od 2 do 4 tygodni i jest dużym wyzwaniem dla organizmu, który musi przejść na inne źródło pozyskiwania energii niż cukry. Stopniowe przyzwyczajanie organizmu do czerpania energii z tłuszczy niesie ze sobą wyzwania.Warzywa dozwolone na diecie ketogenicznej
Warzywa na keto to najbardziej różnorodna grupa produktów na diecie ketogenicznej. Dzięki nim keto jadłospis może być naprawdę urozmaicony, a posiłki smaczne i dobrze zbilansowane. Te o najmniejszej zawartości węglowodanów to również najlepsze warzywa w pierwszych tygodniach diety. Zasada doboru jest prosta - wybieraj te o najniższym wskaźniku węglowodanów oraz zawierające dużo wody.- sałata (100 g zawiera 2,9 g węglowodanów),
- rukola (100 g zawiera 3,7 g węglowodanów),
- szpinak (100 g zawiera 3 g węglowodanów),
- roszponka (100 g zawiera 3,6 g węglowodanów),
- jarmuż (100 g zawiera 6,1 g węglowodanów),
- pieczarki (100 g zawiera 2,6 g węglowodanów),
- ogórki (100 g zawiera 2,9 g węglowodanów),
- kalafior (100 g zawiera 5 g węglowodanów),
- brokuł (100 g zawiera 5,2 g węglowodanów),
- biała kapusta (100 g zawiera 7,4 g węglowodanów),
- czerwona kapusta (100 g zawiera 6,7 g węglowodanów),
- kapusta pekińska (100 g zawiera 3,2 g węglowodanów),
- cykoria (100 g zawiera 4,1 g węglowodanów),
- cukinia (100 g zawiera 3,2 g węglowodanów),
- papryka zielona (100 g zawiera 4,6 g węglowodanów),
- rzodkiewka (100 g zawiera 4,4 g węglowodanów),
Kiszonki - domowe warzywa na keto
Układając keto jadłospis warto zwrócić uwagę na typowe polskie keto warzywa, czyli kiszonki. Będąc na tak wymagającej diecie dobrze jest sięgnąć po ogórki kiszone (100 g zawiera 1,9 g węglowodanów), kapustę kwaszoną (100 g zawiera 3,4 g węglowodanów) lub wypić sam sok z kiszonki (100 g zawiera 7,9 g węglowodanów). To bezpieczne warzywa ketogeniczne, świetne źródło witamin z grupy B, a dzięki zawartości bakterii kwasu mlekowego - również doskonały naturalny probiotyk.Warzywa na keto, z których trzeba zrezygnować
Wiesz już jakie warzywa na keto można jeść. A jakich lepiej unikać? Zagrożeniem dla ketozy są oczywiście warzywa bogate w skrobię, czyli złożony cukier roślinny. Jakie warzywa na keto trzeba prawie całkowicie wyeliminować? Niestety głównie te, które często pojawiają się w naszej codziennej diecie.- ziemniaki późne (100 g zawiera 20,5 g węglowodanów),
- ziemniaki młode (100 g zawiera 16,3 g węglowodanów),
- bataty (100 g zawiera 20 g węglowodanów),
- kukurydza (100 g zawiera 23,5 g węglowodanów),
- bób (100 g zawiera 18 g węglowodanów).
Wybierz swój KETO jadłospis