Naturalne probiotyki w diecie keto: dlaczego warto je stosować?

Naturalne probiotyki i zdrowe jelita to od pewnego czasu topowe tematy w świecie medycyny i zdrowego trybu życia. Dlatego dziś zajmę się właśnie probiotykami - przedstawię Ci, czym są i jakie korzyści zdrowotne niesie za sobą ich stosowanie, a także pomogę Ci wybrać najlepszy probiotyk naturalny dostosowany do Twoich potrzeb. Dowiesz się również, jak szybko schudnąć właśnie dzięki niesamowitemu duetowi, jaki stanowią probiotyki i dieta ketogeniczna! Gotowa?

lista-zakupow-ban

POBIERZ I WYDRUKUJ ZA DARMO

Dołącz do ponad 30 000 osób, które otrzymały DARMOWĄ keto listę zakupów oraz keto porady i wskazówki!

Co to jest probiotyk?

probiotyk

By w pełni przybliżyć Ci, co to jest probiotyk, w pierwszej kolejności odwołam się do definicji Światowej Organizacji Zdrowia (1). Mówi ona, że probiotyki to żywe mikroorganizmy, które podawane w odpowiednich ilościach przynoszą korzyści zdrowotne przyjmującej jej osobie. Probiotykiem może być zarówno preparat, jak i produkt żywnościowy, o ile wykazuje on możliwy do naukowego zweryfikowania korzystny wpływ na nasze zdrowie.

Do probiotyków zaliczamy drobnoustroje produkujące kwas mlekowy: bakterie probiotyczne (Lactobacillus, czyli pałeczki kwasu mlekowego, oraz Bifidobacterium, dominujący składnik zdrowej flory bakteryjnej naszego układu trawiennego) oraz drożdżaki (Saccharomyces). Występują one naturalnie w organizmie człowieka i często mówi się, że są to tak zwane "dobre bakterie" – swego rodzaju przeciwwaga dla bakterii chorobotwórczych czy wirusów.

Cechą charakterystyczną probiotyków jest odporność na występujący w żołądku kwas solny, kwasy żółciowe czy enzymy trawienne, a także zdolność przylegania do nabłonka jelita. Dzięki tym właściwościom nie zostają one szybko wydalone z organizmu (na przykład przy okazji wystąpienia problemów gastrycznych), a ich odpowiednia ilość przekłada się w prosty sposób na zdrowe jelita.

Warto pamiętać: probiotyk to nie to samo co prebiotyk. Prebiotyk to substancja, która nie zostaje przyswojona przez ludzki organizm w procesie trawienia aż do momentu dotarcia do jelita grubego. To tam prebiotyki ulegają fermentacji, stając się pożywką dla zdrowych bakterii.

Podstawowym działaniem prebiotyków (na przykład błonnika pokarmowego czy inuliny) jest wspomaganie wzrostu naturalnej mikroflory jelitowej, czyli umożliwianie bakteriom prawidłowej pracy przez pobudzanie ich wzrostu lub aktywności. Na rynku znaleźć można także synbiotyki – produkty będące połączeniem probiotyków i prebiotyków.

Czym są naturalne probiotyki?

Naturalne probiotyki to te probiotyki, które stanowią swego rodzaju alternatywę dla probiotycznych produktów takich jak tabletki, saszetki, kapsułki czy płynne suplementy. Warto przy tym zauważyć, że - w odróżnieniu od preparatów probiotycznych - szczepy bakterii, w jakie obfitują probiotyki naturalne, rzadko kiedy są starannie wyselekcjonowane. Oznacza to, że probiotyki te nie muszą odznaczać się działaniem identycznym z działaniem probiotyków zażywanych na przykład pod postacią tabletek.

Niektórzy uważają, że probiotyki naturalne nie mogą być uznane za "prawdziwe" probiotyki, ponieważ nie spełniają wymogu jednoznacznego, naukowego udowodnienia ich działania na nasz organizm - produkty wykazujące udokumentowany, pozytywny wpływ na nasze funkcjonowanie często nazywane są przez to żywnością funkcjonalną.

Korzyści płynące z naturalnych probiotyków

Być może słyszałaś już stwierdzenie, że jelita to drugi mózg. Ukute zostało ono przez naukowców badających oś mózgowo-jelitową - system dwukierunkowej komunikacji między układem pokarmowym i nerwowym. Do prawidłowego działania osi mózgowo-jelitowej niezbędny jest oczywiście zdrowy układ trawienny.

Prawidłowa flora bakteryjna jelit przekłada się na efektywne funkcjonowanie całego organizmu - zmiany mikrobioty jelitowej wpływają na funkcjonowanie nie tylko układu trawiennego, ale również mózgu i innych narządów. Z drugiej strony, czynniki takie jak stres czy obniżony nastrój niekorzystnie oddziałują na jelita.

Dzięki wspomnianym już specyficznym cechom dobrych bakterii możemy cieszyć się z wpływu, jaki mają probiotyki na jelita, ale nie tylko. Dobre naturalne probiotyki odznaczają się całym szeregiem pozytywnych efektów, jakie mogą przynosić naszemu organizmowi:

  • regulują procesy trawienne i zapobiegają zaburzeniom pracy układu pokarmowego - probiotyki nie tylko wspierają przemianę materii, ale również wspomagają naturalny detoks organizmu. Często stosuje się probiotyki na zaparcia, biegunki, a także na dolegliwości takie jak zgaga czy niestrawność.
  • wykazują działanie osłonowe - bakterie probiotyczne chronią mikroflorę jelitową nie tylko przy kuracjach farmakologicznych. Wiele osób przyjmuje chociażby probiotyki na biegunkę, by nie dopuścić do podrażnień i tak zwanego wyjałowienia jelit. Probiotyki wspomagają także odbudowę nadwyrężonych lub dotkniętych chorobą jelit - na przykład Lactobacillus plantarum to dobry probiotyk na drażliwe jelita.
  • zwiększają efektywność wchłaniania witamin i minerałów, jak również syntezują niektóre witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy) czy witaminę K - przekłada się to na poprawne funkcjonowanie całego organizmu, a w przypadku wystąpienia niedoborów ułatwia skuteczne ich zniwelowanie.
  • wykazują korzystny wpływ na układ immunologiczny - liczne badania wykazały niebywale korzystny wpływ, jaki mają probiotyki na odporność naszego organizmu (2). Zwiększona odporność to oczywiście mniejsze ryzyko rozwoju infekcji i chorób, ale również niepodatność na działanie pasożytów czy toksyn.
mikrobiom-jelitowy

Naturalne probiotyki wykazują również pozytywne działanie na liczne problemy zdrowotne. Oto kilka z nich:

  • działanie przeciwalergiczne, w tym łagodzenie objawów nietolerancji laktozy
  • potencjalne działanie przeciwnowotworowe
  • obniżanie poziomu tak zwanego złego cholesterolu
  • obniżanie częstości zachorowań na choroby górnych dróg oddechowych oraz łagodzenie objawów astmy u dzieci
  • ochrona przed rozwojem infekcji grzybiczych
  • leczenie biegunek infekcyjnych czy związanych z podróżą, jak również tych pojawiających się jako efekt uboczny przyjmowania środków farmakologicznych

Gdzie znaleźć naturalne probiotyki?

Produkty spożywcze, które w pierwszej kolejności kojarzą się nam z probiotykami, to wszelkiego rodzaju żywność fermentowana – najskuteczniejsze probiotyki to zarówno produkty mleczne, takie jak kefir czy maślanka, jak i kiszone rośliny. Ponieważ najlepszy probiotyk to probiotyk całkowicie naturalny, gorąco polecam własne eksperymenty w zakresie produkowania tego typu smakołyków. Domowe probiotyki są bowiem nie tylko pozbawione różnego rodzaju dodatków, które znajdziemy w przetworach wypełniających sklepowe półki, ale i często od nich smaczniejsze... i tańsze!

Kiszonki - naturalne probiotyki

Od jakiegoś czasu kiszonki przeżywają swój renesans – i nie bez powodu, są one bowiem wyjątkowo bogate w witaminy i bakterie probiotyczne. Ich niewątpliwym plusem jest także stosunkowo niski koszt przygotowania ich we własnym zakresie oraz możliwość przechowywania ich przez długi czas. To nie tylko wspaniałe probiotyki na odchudzanie, ale i świetna przekąska, którą można zawsze mieć pod ręką!

Do najpopularniejszych przetworów tego typu zaliczyć można:

  • kiszoną kapustę – to kapusta poddana naturalnemu procesowi fermentacji mlekowej, dlatego to w niej, a nie wzbogaconej octem kapuście kwaszonej, znajdziemy najwięcej pozytywnie wpływających na nasze zdrowie bakterii. Kiszona kapusta zawiera dużo witaminy B12, B6 i PP, a wytwarzany w procesie fermentacji tego warzywa sok znany jest ze swojego pozytywnego wpływu na trawienie i procesy detoksykujące układ pokarmowy. Warto pamiętać, że probiotyki naturalne znajdziemy tylko w surowej kapuście kiszonej – poddana obróbce termicznej, dodana do bigosu czy krokietów, nie będzie już ich wartościowym źródłem.
  • kiszone ogórki – podobnie jak w przypadku kapusty, również kiszone ogórki najlepiej jest spożywać wprost ze słoika. Choć zupa ogórkowa może być pomysłem na pożywny i zdrowy posiłek, nie zawiera ona dobroczynnych bakterii probiotycznych. Kiszone ogórki są bogate w witaminy z grupy B, które mają korzystny wpływ na działanie naszego układu nerwowego, w tym procesy myślowe i koncentrację.
  • kimchi - ten koreański specjał to prawdziwy hit wśród probiotyków! Można przygotować go z różnego rodzaju warzyw (zazwyczaj bazą jest jednak kapusta pekińska, papryczka chili i czosnek). Kimchi jest bogate w witaminę A, C i K, jeśli zatem interesują Cię probiotyki na odporność - koniecznie wypróbuj ten azjatycki przysmak.

Oliwki

Fermentowane oliwki mają działanie podobne do wymienionych już wyżej kiszonek. Należy jednak pamiętać, że naturalną fermentację zapewnia im zalewa solankowa - tylko w takiej postaci wykazują one działanie probiotyczne.

Jogurty, kefiry i maślanki - naturalne probiotyki

Maślanki, kefiry i jogurty są najpopularniejszymi produktami będącymi efektem fermentacji mleka - wydaje się, że nie istnieją bardziej naturalne probiotyki. By jednak uznać tego typu produkty za probiotyczne, powinny one zawierać minimum 10 milionów jednostek bakterii Bifidobacterium lub 100 milionów jednostek bakterii Lactobacillus na 1 gram produktu. Nie każdy jogurt czy maślanka jest zatem produktem probiotycznym!

Zarówno probiotyczny jogurt naturalny, jak i kefir i maślanka to znakomite probiotyki na biegunkę, ale również na zatwardzenie. Dodatkowo niwelują one zgagę, zmniejszają poziom cukru we krwi, pomagają przy infekcjach czy alergiach - co ciekawe, mogą zmniejszać lub całkowicie zapobiegać występowaniu nieprzyjemnych dolegliwości związanych z nietolerancją laktozy (3).

Warto wspomnieć, że kefir można uzyskać także z roślin – w sieci znaleźć można liczne przepisy na kefir z mleka roślinnego, na przykład sojowego lub kokosowego, który można przygotować samodzielnie. Wykorzystuje się do tego celu tak zwane ziarna kefirowe (znane także jako grzybek tybetański), które wykazują między innymi właściwości przeciwzapalne – dodaje się je do roślinnego napoju wymieszanego i pozostawia do fermentacji na kilka dni. Jeśli interesują Cię domowe probiotyki i wegańskie alternatywy dla przetworów mlecznych - z pewnością warto spróbować!

Sery

Podobnie jak jogurt czy maślanka, nie każdy ser jest serem probiotycznym. Na rynku znajdziemy jednak coraz więcej produktów tego typu - badania dowodzą, że sery probiotyczne wzmacniają układ odpornościowy oraz zmniejszają stany zapalne organizmu, a w ogólnym rozrachunku przedłużają życie.

Najbardziej znanym serem probiotycznym jest holenderski emmentaler. Co ciekawe, o jego probiotycznych właściwościach może świadczyć... rozmiar jego dziur, za które odpowiada bakteria probiotyczna Propionibacterium freudenreichii.

Naturalny probiotyk - kombucha

domowa-kombucha

Kombucha (czy też kombucza, potocznie grzyb herbaciany lub grzybek japoński) to jedyny w swoim rodzaju napój, który od jakiegoś czasu zdobywa popularność nie tylko wśród osób dążących do utraty zbędnych kilogramów. Ta alternatywa dla lemoniady to tak naprawdę pochodzący z Dalekiego Wschodu napój z fermentowanej herbaty, bogaty nie tylko w probiotyki, ale również aminokwasy, witaminy z grupy B czy kwas askorbinowy.

Wciąż brakuje dokładnych badań dotyczących kombuchy, wiele osób wierzy jednak, że napój ten to najlepszy naturalny probiotyk w płynie – wzmacnia on odporność organizmu oraz wspiera procesy jego oczyszczania. Badania na zwierzętach wykazały korzystny wpływ kombuchy na przykład na wrzody żołądka. Osoby systematycznie spożywające kombuchę twierdzą, że ma ona moc regulowania procesów metabolicznych czy ciśnienia krwi, podnoszenia energii, poprawiania jakości snu, a nawet zmniejszania dolegliwości związanych z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

Niestety, wiele dostępnych na rynku napojów tego typu to produkty z dodatkiem cukru (wprowadzonego do napoju po zakończeniu procesu fermentacji), który ma poprawić ich smak. Dlatego też najlepszym rozwiązaniem jest znalezienie mniejszego producenta kombuchy (warto poszukać na lokalnych grupach związanych z żywnością ekologiczną) lub przygotowywanie jej we własnym zakresie.

Naturalne probiotyki na odchudzanie a dieta ketogeniczna

Czy dieta keto potrzebuje probiotyków? Krótka odpowiedź to: tak!, chociaż dieta ketogenna nie jest jedyną dietą, na której spożywanie probiotyków naturalnych jest korzystne dla zdrowia. Tak naprawdę każdy z nas, bez względu na dietę, powinien dbać o swój mikrobiom jelitowy - dobre naturalne probiotyki są na to świetnym sposobem.

Czemu probiotyki naturalne są ważne na keto?

Bez probiotyków nie może obyć się żadna zdrowa dieta odchudzająca. Istnieje kilka powodów, dla których stosowanie ich na keto jest wyjątkowo ważne. Oto niektóre z nich:

  • dzięki wspomagającym produkcję enzymów trawiennych probiotykom poprawia się absorpcja tłuszczów, które stanowią podstawę diety ketogennej, a wraz z nią wchłanianie niektórych witamin, na przykład witaminy D. Probiotyki na jelita wspierają także absorpcję substancji odżywczych.
  • probiotyki wspomagają przemianę materii (usprawniając proces tracenia na wadze) i pomagają w występujących często na początku naszej przygody z keto problemach trawiennych - warto przyjmować probiotyki na zaparcia, biegunkę czy niestrawność, które mogą być objawami keto grypy, a także zapobiegawczo, w ramach wspierania układu pokarmowego w jego codziennej pracy.
  • bakterie probiotyczne mają korzystny wpływ na poziom cukru we krwi, potęgując efekt regulacji tego poziomu płynący ze stosowania diety ketogenicznej.
  • probiotyki mają również znaczenie dla utrzymywania dobrego nastroju i odpowiedniego poziomu energii w ciągu dnia, co przekłada się na skuteczny trening, lepszy sen oraz dobre samopoczucie fizyczne i psychiczne. Z takim wsparciem łatwiej wytrwać na każdej diecie!

Mikrobiota jelitowa na diecie keto

Mikrobiota jelitowa to nic innego jak tworzące swoisty ekosystem w jelitach mikroorganizmy, czyli inaczej mikroflora jelitowa. Dbanie o mikrobiotę jelitową jest - obok odpowiedniego odżywiania i aktywności fizycznej - podstawowym składnikiem zdrowego programu odchudzającego. Jej prawidłowy stan wspomaga walkę z nadwagą: usprawnia rozkład wielocząsteczkowych składników diety, umożliwia prawidłowe wchłanianie substancji odżywczych oraz efektywne spalanie tkanki tłuszczowej.

naturalne-probiotyki-jelita

Jak zatem utrzymać mikrobiotę jelitową w dobrym stanie na diecie keto?

Żywność wysokiej jakości

Jeśli chcesz włączyć do swojej diety produkty będące źródłami naturalnych probiotyków, zadbaj o ich pochodzenie oraz jakość. Podobnie jak w przypadku innych produktów żywnościowych spożywanych na keto, źródła probiotyków powinny być jak najbardziej naturalne, organiczne, pozbawione sztucznych i niepotrzebnych dodatków - znakomitym przykładem są tu przetwory mleczne.

Fermentowane przetwory mleczne, takie jak wymienione wyżej jogurty, kefiry i maślanki, powinny zawierać jedynie mleko oraz kultury bakterii fermentacji mlekowej i drożdży. Niestety, niektóre produkty tego typu zawierają różnego rodzaju zbędne dodatki – w tym cukry – które mogą negatywnie wpływać na probiotyki naturalne występujące w przetworach mlecznych. Niektóre produkty są probiotyczne tylko z nazwy, a nie wykazują faktycznego działania probiotycznego właśnie przez cukier. Koniecznie czytaj składy i wybieraj przetwory mleczne od sprawdzonych producentów - najlepiej tych, którzy korzystają z mleka pozyskiwanego od krów karmionych trawą.

Magnez i potas

Koniecznie zadbaj o dostarczanie swojemu organizmowi odpowiedniej ilości magnezu i potasu. Łatwo o nich zapomnieć, ponieważ znajdziemy je w wielu produktach, których spożywanie wykluczają zasady diety ketogenicznej. Zbyt niski poziom magnezu i potasu to nie tylko złe samopoczucie, ale również zaburzony mikrobiom jelitowy i zwiększona podatność na namnażanie się bakterii chorobotwórczych.

Przed niedoborami magnezu i potasu uchronią Cię między innymi (dozwolone na keto!) szpinak, boćwina, pestki dyni, awokado czy łosoś - koniecznie zwróć uwagę na te produkty, gdy będziesz układać swój keto jadłospis!

Prebiotyki o niskiej zawartości węglowodanów

Dobre bakterie w jelitach muszą mieć zapewnioną odpowiednią ilość prebiotyków. Dieta ketogenna nie jest tu żadnym wyjątkiem, jednak spożywanie optymalnych ilości błonnika bez przekraczania dozwolonej dziennej dawki węglowodanów może okazać się na tej diecie szczególnie trudne. Na eksperymentach w tym zakresie może nawet ucierpieć nasza ketoza. Co zatem zrobić? Z pomocą przyjdą Ci suplementy o niskiej zawartości węglowodanów - szukaj prebiotyków występujących pod postacią naturalnych proszków i pudrów roślinnych, a także produktów przeznaczonych dla diabetyków.

Probiotyki naturalne wysokiej jakości

Stosowanie naturalnych probiotyków nie oznacza, że musimy zrezygnować z suplementacji i przyjmowania probiotyków w formie specjalnych płynów czy tabletek. Wręcz przeciwnie, tego typu wspomaganie jest jak najbardziej zalecane, zwłaszcza w początkowej fazie keto, a na ich stosowaniu skorzysta zarówno nasza ketoza, jak i bakterie w jelitach.

Uważaj na probiotyki na odchudzanie pochodzące z niepewnego źródła - postaw raczej na suplementy premium, które odznaczają się najwyższą jakością, zostały starannie skomponowane, a ich działanie potwierdzono naukowo. Należą do nich na przykład probiotyki w płynie Joy Day firmy living-food.pl, które dostępne są także w wersjach niskowęglowodanowych - idealnych dla osób, które stosują detoks cukrowy.

Mam dla Ciebie też świetną wiadomość bo na hasło KETOWARIATKA otrzymasz -25% rabatu na wszystkie nieprzecenione produkty probiotyczne w sklepie flowday.pl.  

Przekonaj się sama o skuteczności probiotyków!

Wiem, czym są naturalne probiotyki na odchudzanie - i co dalej?

Teraz, kiedy już wiesz, jak wybierać najskuteczniejsze probiotyki - pora zacząć je stosować! Dieta ketogeniczna może tylko na tym skorzystać, podobnie jak cały Twój organizm. Włącz probiotyki do swojego codziennego keto jadłospisu, a na pewno nie pożałujesz!


P.S. Poznaj mój niezawodny keto program #DKBT. Zawiera on wszystkie narzędzia, informacje i przepisy potrzebne do odniesienia sukcesu na diecie ketogenicznej.

Menu