Pisząc o składnikach diety wysokotłuszczowej, często wymienia się orzechy, które są ważnym elementem keto jadłospisu. Orzechy na keto zawsze są dobrym wyborem. Stanowią świetny zamiennik dla mniej zdrowych i przetworzonych przekąsek oraz są bogatym źródłem składników odżywczych. Zobacz, po jakie orzechy na keto najlepiej sięgać, oraz które orzechy są najzdrowsze.
Wybierz swój KETO jadłospis
Orzechy na keto – czy warto je włączyć do diety?
Orzechy na keto to przede wszystkim łatwy sposób na uzupełnienie keto jadłospisu o produkty bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminy i mikroelementy. Nawet niewielka, systematycznie spożywana porcja orzechów pozytywnie wpływa na pracę organizmu, m.in. poprawia koncentrację, pamięć, wygląd skóry, włosów i paznokci, wspomaga pracę mózgu, układu krwionośnego i nerwowego oraz zwiększa energię do działania.Orzechy na keto adaptacji - jakie orzechy na keto sprzyjają ketozie
Orzechy, podobnie jak nasiona, są bogate w tłuszcze, ale zawierają również węglowodany. Jeśli masz ochotę na orzechy na keto adaptacji sięgaj jedynie po te o niskiej zawartości cukrów, aby nie utrudniać organizmowi wejścia w stan ketozy (zawartość w 100 g):- brazylijskie (12 g),
- pekan (14 g),
- makadamia (14 g),
- włoskie (14 g).
- pekan (72 g),
- brazylijskie (66,4 g),
- włoskie (65,2 g),
- laskowe (60,8 g).
Orzechy na keto - co można jeść na keto
Keto zasady jasno określają proporcje makroskładników w codziennej diecie. Orzechy na keto nie stanowią tu wyjątku i powinny być włączane do diety na tych samych zasadach, co inne keto produkty.Orzechy na keto – wartości odżywcze i makroskładniki
Wszystkie orzechy są bogatym źródłem białka, błonnika, witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Niektóre ich rodzaje mają jednak przewagę nad innymi - zawierają wyjątkowo dużą ilość tłuszczu (pekan), białka (orzeszki ziemne), kwasów tłuszczowych omega-3 (włoskie) lub wybranych witamin i minerałów.- Pekan (100 g zawiera 14 g węglowodanów, 72 g tłuszczu, 9,2 g białka) - uprawiane w Ameryce orzechy zawierają witaminy z grupy B, E i K oraz minerały - potas, fosfor, magnez, wapń, cynk, a także fitosterole. Poprawiają wygląd skóry i włosów, zapobiegają chorobom cywilizacyjnym, jak nadwaga, wysokie ciśnienie, a nawet nowotwory. Orzechy pekan mają maślany smak, który sprawdzi się w wypiekach i słodkich keto śniadaniach. To jedne z najzdrowszych gatunków orzechów.
- Brazylijskie (100 g zawiera 12,3 g węglowodanów, 66,4 g tłuszczu, 14,3 g białka) - uprawiane w krajach Ameryki Południowej orzechy to bogate źródło selenu (100 g orzechów zawiera aż 1917 µg tego pierwiastka!), potasu, fosforu, magnezu i wapnia. Dostarczają również witaminy E oraz kwasu foliowego, a także błonnika. Korzystnie wpływają na wygląd skóry i wspomagają pracę układu krwionośnego. Ze względu na stosunkowo małą ilość węglowodanów, to znakomite orzechy keto na czas keto adaptacji. Aby zmniejszyć ryzyko przedawkowania selenu, ich dzienna dawka nie powinna przekroczyć 15 sztuk.
- Włoskie - zaliczane do grupy super food orzechy włoskie są w Polsce popularne i łatwo dostępne. Zawierają witaminę E, K, C, kwas foliowy oraz liczne minerały - cynk, potas, fosfor, magnez, mangan i jod. Wspomagają układ nerwowy i pracę mózgu, regulują ciśnienie krwi i chronią układ krwionośny. Mają również silne właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne.
- Laskowe (100 g zawiera 16,7 g węglowodanów, 60,8 g tłuszczu, 15 g białka) - owoce leszczyny to dobre źródło błonnika, witaminy A, E, K, C oraz witamin z grupy B, a także kwasu foliowego, wapnia, magnezu, fosforu, potasu, manganu i fitosteroli. Wspomagają stabilizację ciśnienia krwi i poziomu złego cholesterolu. Poprawiają stan układu krwionośnego, wspierają układ nerwowy i pracę mózgu.
- Makadamia (100 g zawiera 13,82 g węglowodanów, 75,77 g tłuszczu, 7,91 g białka) - pochodzące z Australii orzechy są bogate w zdrowe kwasy tłuszczowe oraz magnez, fosfor, potas i wapń, a także witaminy z grupy B. Zawierają też sporo błonnika. Korzystnie wpływają na stan skóry i włosów, obniżają poziom złego cholesterolu i wspomagają pracę układu nerwowego.
- Migdały (100 g zawiera 21,7 g węglowodanów, 49,4 g tłuszczu, 21,2 g białka) - dostarczają do organizmu sporo mikroskładników - potas, cynk, miedź, mangan, wapń, żelazo, magnez oraz witaminę E, PP oraz kwas foliowy, cholinę, błonnik i fitosterole. Korzystnie wpływają przede wszystkim na pracę układu krwionośnego i odpornosciowego. Niestety odznaczają się wysokim poziomem węglowodanów, dlatego te orzechy w diecie keto powinny być pod kontrolą.
- Orzeszki ziemne (100 g zawiera 16,1 g węglowodanów, 49,2 g tłuszczu, 25,8 g białka) - fistaszki to przede wszystkim bogate źródło białka oraz błonnika, witaminy E, PP, magnezu, potasu, fosforu, sodu oraz fitosteroli. Jeśli zdecydujesz się na orzeszki ziemne w diecie ketogenicznej, pamiętaj, że powinny to być orzechy w czystej postaci - bez ziołowych posypek, soli, karmelu czy miodu, które co prawda poprawiają smak, ale niekorzystnie wpływają na przebieg diety ketogenicznej.
Masło orzechowe w diecie ketogenicznej
W diecie ketogenicznej każdy sposób na urozmaicenie jadłospisu jest na wagę złota. Masło orzechowe idealnie odpowiada na potrzebę równowagi między wymaganiami diety keto a zaspokojeniem ochoty na coś słodkiego. Pomimo niskiej zawartości węglowodanów, masło orzechowe znakomicie sprawdza się do przyrządzania deserów i może zaspokoić nagły głód na słodycze.Wybierz swój KETO jadłospis