Zdrowe cytrynowe ciasto bez cukru

Liczne właściwości cytryny wpływają korzystnie nie tylko na odporność, lecz także skutecznie wspomagają układ krążenia. Dodatkowo zawartość pektyny powoduje zmniejszenie apetytu i ułatwia odchudzanie. Nic dziwnego, że owoc ten gości na polskich stołach już od czasów średniowiecza. Oprócz klasycznej lemoniady ciekawym sposobem na wykorzystanie cytryny jest ciasto cytrynowe, czyli idealne połączenie słodkości i orzeźwienia.

ciasto-cytrynowe-bez-cukru
  • Czas przygotowania: 20 minut | Czas gotowania: 45 minut Porcji: 8

Składniki

  • 1/2 szklanki niesolonego, rozpuszczonego masła
  • 1¾ szklanki mąki migdałowej
  • 1 szklanka erytrytolu w pudrze
  • 3 średnie cytryny
  • 3 duże jajka

Przygotowanie

  • Wymieszaj razem masło, 1 szklankę mąki migdałowej, 1/4 szklanki erytrytolu i dodaj szczyptę soli. Rozwałkuj równomiernie i przełóż do wyłożonej papierem pergaminowym blaszki o wymiarach 20×20 cm. Piecz w temperaturze 175°C przez 20 minut. Następnie pozostaw do ostygnięcia przez 10 minut.
  • W misce zetrzyj jedną z cytryn, następnie wyciśnij wszystkie 3 cytryny, dodaj jajka, 3/4 szklanki erytrytolu, 3/4 szklanki mąki migdałowej i szczyptę soli. Wymieszaj dokładnie nadzienie ciasta.
  • Przelej nadzienie do schłodzonego spodu i piecz przez 25 minut.
  • Podawaj ciasto udekorowane plastrami cytryny i erytrytolem w pudrze. Smacznego!

Wartości odżywcze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Fill out this field
Fill out this field
Proszę wprowadzić prawidłowy adres email.

Menu