Szybkie keto ciasto z wiórkami kokosowymi

Gdy masz ochotę na ciasto z wiórkami kokosowymi, z odsieczą przybywają  przepisy diety ketogenicznej, w których ten orzech jest cennym składnikiem. Jego miąższ wypełniają nasycone kwasy tłuszczowe - trójglicerydy, których metabolizm jest szybki i niewymagający obecności enzymów. Dzięki temu możemy zajadać ciasto z wiórkami kokosowymi bez ryzyka przytycia.

Poza wymienionymi dobrymi tłuszczami w skład tropikalnego owocu wchodzi: błonnik, magnez, potas, fosfor, kwas foliowy, witaminy C, B, K, E. Keto jadłospis poleca przepis na ciasto z wiórkami kokosowymi ze względu na jego smak i odżywcze działanie.

keto-ciasto-z-wiorkami-kokosowymi
  • Czas przygotowania: 20 minut | Czas gotowania: 60 minut Porcji: 6

Składniki

  • 2 szklanki niesłodzonego mleka kokosowego z puszki
  • 1/3 szklanki granulowanego erytrytolu
  • 3 duże jaja
  • 1/3 szklanki sproszkowanego erytrytolu
  • 2 szklanki niesłodzonych wiórków kokosowych

Przygotowanie

  • Wlej do garnka szklankę mleka kokosowego i wsyp granulowany erytrytol, postaw na średnim ogniu do zagotowania, zmniejsz ogień i gotuj przez 20 minut często mieszając.
  • Przestudź i wlej do miski z jajkiem, sproszkowanym erytrytolem. Wszystko razem zmiksuj.
  • Dodaj wiórki kokosowe, resztę mleka i odrobinę soli. Całość porządnie wymieszaj.
  • Wyłóż do naoliwionego naczynia, wsadź do piekarnika rozgrzanego do 180°C i zapiekaj przez 40 minut, aż keto ciasto kokosowe osiągnie złoty kolor.
  • Podawaj z posypanymi wiórkami. Szybkie ciasto kokosowe jest gotowe. Smacznego!

Wartości odżywcze

Menu