Pieczony łosoś cytrynowo-czosnkowy

Łosoś pieczony w piekarniku o delikatnym, maślanym smaku, podany z pysznym makaronem z cukinii. Brzmi pysznie, prawda? Dieta ketogeniczna nie musi być trudna i zajmować wiele czasu, co udowadniam w poniższym przepisie. Całość przygotujesz w około 30 minut, a smak jest obłędny!

Łosoś pieczony w folii pozwala zatrzymać pyszny i zdrowy tłuszcz z ryby. Jeśli lubisz ten smak, możesz użyć tłuszczu jako formy sosu do makaronu z cukinii.

losos-cytrynowo-czosnkowy
  • Czas przygotowania: 10 minut | Czas gotowania: 15 minut Porcji: 2

Składniki

  • 2 filety z łososia po około 150 g każdy
  • 15 g czosnku
  • 55 g cytryny w plastrach
  • 15 g oliwy z oliwek
  • 240 g cukinii

Przygotowanie

  • Na blaszkę do pieczenia wyłóż dwa kawałki folii aluminiowej. Posmaruj każdy z kawałków po 5 g oliwy z oliwek, a na wierzchu umieść po jednym kawałku fileta z łososia. Dopraw solą i pieprzem, a na każdym filecie ułóż po dwa plasterki cytryny.
  • Pokrój czosnek w cienkie plasterki i ułóż wokół łososia. Tak przygotowaną rybę zawiń dokładnie folią aluminiową i piecz w temperaturze 200 ℃ przez 15 minut. Pieczony łosoś jest już prawie gotowy – czas na makaron.
  • Pokrój cukinię przy użyciu spiralizera do warzyw, a następnie podsmaż na 5 g naoliwionej patelni nie dłużej niż 2 minuty, ciągle mieszając delikatnie, tak, aby jak najmniej porozrywać spirale.
  • Łosoś z makaronem z cukinii jest już gotowy. Ułóż rybę na makaronie, ewentualnie polej tłuszczem z łososia, jeśli lubisz. Smacznego!

Wartości odżywcze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wypełnij to pole
Wypełnij to pole
Proszę wprowadzić prawidłowy adres e-mail.

Menu