Krewetki z patelni i puree z kalafiora

Danie z krewetkamii z puree z kalafiora to pomysł na wykwintną kolację.

Owoce morza to afrodyzjak, dzięki temu, że zawierają sporą dawkę potasu, cynku, fosforu i magnezu, podkręcają testosteron u mężczyzn i podnoszą płodność. Mimo że w swoim składzie mają dużo cholesterolu, to nie jest on szkodliwy, neutralizowany jest przez kwasy Omega-3. Zawarte w krewetkach składniki działają pozytywnie na układ krążenia, dlatego warto urozmaicić jadłospis diety ketogenicznej o ten odżywczy produkt.

Szukając pomysłu na to, jak przyrządzić krewetki, warto skorzystać z przepisu na krewetki w sosie, którego dopełnieniem będzie puree kalafiorowe. Warzywo o przeciwnowotworowych właściwościach idealnie zastąpi ryż, który często podajemy w daniach z owocami morza. Kalafior to cenna roślina - chroni przed wrzodami żołądka, pomaga łagodzić reumatyzm, a przy tym ma niewiele kalorii, więc jego spożycie jest zalecane wszystkim osobom, które są na diecie odchudzającej.

krewetki-puree-z-kalafiora
  • Czas przygotowania: 10 minut | Czas gotowania: 20 minut Porcji: 2

Składniki

  • 1/2 kalafiora
  • 1/2 szklanki śmietanki 36%
  • 350 g dużych, obranych krewetek
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 1/2 cytryny
  • sól i pieprz

Przygotowanie

  • Ugotuj na parze rozdrobnione różyczki kalafiora.
  • Zblenduj ugotowany kalafior z 1/4 szklanki śmietany, odrobiną soli i pieprzem.
  • Przesmaż krewetki na patelni, na średnim ogniu przez około 3 minuty z każdej strony, aż się mocno zaróżowią. Dopraw solą i pieprzem.
  • Do krewetek dodaj resztę śmietany, czosnek, wyciśnięty sok z cytryny, wymieszaj i gotuj jeszcze przez chwilę. Podawaj z puree z kalafiora. Smacznego!

Wartości odżywcze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wypełnij to pole
Wypełnij to pole
Proszę wprowadzić prawidłowy adres email.

Menu