Krewetki z patelni i puree z kalafiora

Danie z krewetkamii z puree z kalafiora to pomysł na wykwintną kolację.

Owoce morza to afrodyzjak, dzięki temu, że zawierają sporą dawkę potasu, cynku, fosforu i magnezu, podkręcają testosteron u mężczyzn i podnoszą płodność. Mimo że w swoim składzie mają dużo cholesterolu, to nie jest on szkodliwy, neutralizowany jest przez kwasy Omega-3. Zawarte w krewetkach składniki działają pozytywnie na układ krążenia, dlatego warto urozmaicić jadłospis diety ketogenicznej o ten odżywczy produkt.

Szukając pomysłu na to, jak przyrządzić krewetki, warto skorzystać z przepisu na krewetki w sosie, którego dopełnieniem będzie puree kalafiorowe. Warzywo o przeciwnowotworowych właściwościach idealnie zastąpi ryż, który często podajemy w daniach z owocami morza. Kalafior to cenna roślina - chroni przed wrzodami żołądka, pomaga łagodzić reumatyzm, a przy tym ma niewiele kalorii, więc jego spożycie jest zalecane wszystkim osobom, które są na diecie odchudzającej.

krewetki-puree-z-kalafiora
  • Czas przygotowania: 10 minut | Czas gotowania: 10 minut Porcji: 1

Składniki

  • 150 g kalafiora
  • 10 g masła klarowanego
  • 20 g masła
  • 25 g mleczka kokosowego 
  • 150 g obranych krewetek
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 1/2 cytryny
  • sól i pieprz

Przygotowanie

  • Ugotuj na parze rozdrobnione różyczki kalafiora.
  • Zblenduj ugotowany kalafior z masłem, odrobiną soli i pieprzem.
  • Przesmaż krewetki na roztopionym maśle klarowanym, na średnim ogniu przez około 3 minuty z każdej strony, aż się mocno zaróżowią. Dopraw do smaku
  • Do krewetek dodaj mleczko kokoswe, czosnek, wyciśnięty sok z cytryny, wymieszaj i gotuj jeszcze przez chwilę. Podawaj z puree z kalafiora. Smacznego!

Wartości odżywcze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wypełnij to pole
Wypełnij to pole
Proszę wprowadzić prawidłowy adres e-mail.

Menu