Francuski tradycyjny deser creme brulee

Zastanawiasz się, czy jest możliwe zrobienie creme brulee bez palnika, nie używając tradycyjnego cukru? Spieszę z odpowiedzią - keto przepisy w swoim bogactwie, mają patent na tego typu deser!

Erytrytol to wspaniały zamiennik cukru. Ma zerowy indeks glikemiczny, nie dostarcza kalorii, dlatego polecany jest cukrzykom i idealnie wpasowuje się w jadłospis diety ketogenicznej. Ten naturalny słodzik nie powoduje próchnicy zębów i powstrzymuje działanie wolnych rodników, opóźniając procesy starzenia organizmu. Jego smak jest porównywalny do 70% słodkości zwykłego cukru. Używanie erytrytolu to recepta na to, jak zrobić creme brulee w dietetycznej wersji, które w swoim smaku nie odstaje od przepysznego oryginału.

Podaj francuski przysmak w swoim domu i ciesz się jego przepysznym smakiem. Nie musisz mieć żadnych wyrzutów sumienia, ani obaw o to, że przybędzie Ci dodatkowych centymetrów w talii. Alternatywne desery to prawdziwy cud i wybawienie dla wszystkich odchudzających się!

francuski-klasyczny-creme-brulee
  • Czas przygotowania: 25 minut | Czas gotowania: 35 minut Porcji: 2

Składniki

  • 30 g granulowanego erytrytolu
  • 240 g śmietanki 36%
  • 2 żółtka z jaj
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

Przygotowanie

  • Ustaw piekarnik, by rozgrzał się do 150°C.
  • Ubij 30 g erytrytolu ze śmietanką i podgrzej w garnku ustawionym na małym ogniu, aż się rozpuści.
  • W osobnym pojemniku ubij żółtka z ekstraktem waniliowym i szczyptą soli, aż masa zgęstnieje. Powoli wlewaj śmietankę i ciągle mieszaj.
  • Przygotuj naczynie żaroodporne i dwie kokilki, które w nim umieścisz. Nalej do naczynia gorącą wodę, by sięgała do połowy kokilek.
  • Do pojemniczków wlej francuski deser creme brulee i piecz przez 35 minut.
  • Po wyciągnięciu schładzaj w lodówce, co najmniej przez 4 godziny.
  • Delektuj się słodko - słonym smakiem, smacznego!

Wartości odżywcze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wypełnij to pole
Wypełnij to pole
Proszę wprowadzić prawidłowy adres email.

Menu