Kurczak w sosie sojowym z fasolką szparagową

Kurczak w sosie sojowym to doskonały pomysł na szybki i zdrowy obiad. Udka z kurczaka na patelni podane oraz zielona fasolka szparagowa to doskonałe połączenie smakowe, które zadowoli nawet wybredne osoby. Marynata do udek z kurczaka zrobiona z papryczki jalapeño, sosu sojowego i cytryny sprawia, że mięso ma intensywny smak, a fasolka szparagowa delikatnie rozpływa się w ustach, łagodząc słono-pikantny smak kurczaka.

Ten przepis wymaga czasu na zamarynowanie mięsa, dlatego jeśli masz dziś niewiele czasu, skorzystaj z innego mojego przepisu na szybki i zdrowy obiad.

Poznaj przepis na obiad dietetyczny w klasycznym, kurczakowym wydaniu!

kurczak-w-sosie-sojowym
  • Czas przygotowania: 35 minut | Czas gotowania: 20 minut Porcji: 2

Składniki

  • 4 udka z kurczaka bez kości
  • 1/4 szklanki sosu sojowego
  • 1 świeża papryczka jalapeño, drobno posiekana
  • 1 cytryna
  • 2 szklanki zielonej fasoli

Przygotowanie

  • Udka z kurczaka wymieszaj w dużej misce z posiekanym jalapeño, 1/4 szklanki sosu sojowego oraz sokiem wyciśniętym z całej cytryny. Marynuj w lodówce przez co najmniej 30 minut.
  • Tak zamarynowane udka smaż na dobrze naoliwionej patelni na średnim ogniu przez około 8-10 minut z każdej strony.
  • 2 szklanki zielonej fasolki szparagowej podsmaż na innej patelni na średnim ogniu aż do zarumienienia, przez około 5-8 minut.
  • Podaj razem i ciesz się pysznym posiłkiem!

Wartości odżywcze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Fill out this field
Fill out this field
Proszę wprowadzić prawidłowy adres email.

Menu