Clicky

Kurczak w sosie sojowym z fasolką szparagową

Kurczak w sosie sojowym to doskonały pomysł na szybki i zdrowy obiad. Udka z kurczaka na patelni podane oraz zielona fasolka szparagowa to doskonałe połączenie smakowe, które zadowoli nawet wybredne osoby. Marynata do udek z kurczaka zrobiona z papryczki jalapeño, sosu sojowego i cytryny sprawia, że mięso ma intensywny smak, a fasolka szparagowa delikatnie rozpływa się w ustach, łagodząc słono-pikantny smak kurczaka.

Ten przepis wymaga czasu na zamarynowanie mięsa, dlatego jeśli masz dziś niewiele czasu, skorzystaj z innego mojego przepisu na szybki i zdrowy obiad.

Poznaj przepis na obiad dietetyczny w klasycznym, kurczakowym wydaniu!

kurczak-w-sosie-sojowym

Czas przygotowania: 35 minut | Czas gotowania: 20 minut | Porcji: 2

Składniki

  • 4 udka z kurczaka bez kości
  • 1/4 szklanki sosu sojowego
  • 1 świeża papryczka jalapeño, drobno posiekana
  • 1 cytryna
  • 2 szklanki zielonej fasolki szparagowej
  • 20 g oliwy z oliwek

Przygotowanie

  • Udka z kurczaka wymieszaj w dużej misce z posiekanym jalapeño, sosem sojowym oraz sokiem wyciśniętym z całej cytryny. Marynuj w lodówce przez co najmniej 30 minut.
  • Tak zamarynowane udka smaż na oliwie z oliwek na średnim ogniu przez około 8-10 minut z każdej strony.
  • Zieloną fasolkę szparagową ugotuj w osolonej wodzie.
  • Podawaj kurczaka z fasolką. Smacznego!

Wartości odżywcze na jedną porcję: Tłuszcze: 38 g | Białko: 38 g | Węglowodany netto: 3 g | 507 kcal

Wybierz swój KETO jadłospis

  • Schudnij do 10 kg w ciągu 30 dni
  • Oszczędzaj czas i pieniądze
  • Wyrób sobie pozytywne nawyki żywieniowe
  • Bezpiecznie doprowadź do stanu ketozy