Fit brownie: Ciasto czekoladowe z masłem migdałowym

Dieta ketogenna pozwala nam na kolejny pyszny i bogaty w zdrowe kwasy tłuszczowe deser. Jest nim szybkie ciasto czekoladowe bez mąki. Fit brownie? Możesz zapytać - czy to w ogóle możliwe? Otóż, tak. To dietetyczne ciasto bez cukru, będzie równie smaczne jak jego mniej zdrowe odpowiedniki.

Migdały oraz masło migdałowe są uznawane za jedne z najzdrowszych produktów. Zaliczane do superżywności (superfoods), czyli żywności o korzystnym wpływie na funkcjonowanie organizmu. Doceniane przez świadomych konsumentów, sportowców i kobiety w ciąży. Masło migdałowe zaskakuje – zawiera zdrowe kwasy tłuszczowe, które mogą wspomóc odchudzanie i zmniejszyć ryzyko cukrzycy. Tradycyjne dieta odchudzająca często opierają się na ograniczeniu tłuszczu. To zdecydowany błąd, gdyż zdrowe tłuszcze zawarte w migdałach zapewniają na dłużej uczucie sytości, a także zwiększają zużycie energii przez organizm. Obecne w migdałach nienasycone kwasy tłuszczowe i witamina E jest zbawienna dla osób zagrożonych ryzykiem cukrzycy i ze stanem przedcukrzycowym. Zatem ciasto czekoladowe brownie, to zdecydowanie ciasto dla cukrzyka.

Poniżej przepis na ten cudowny deser dietetyczny.

fit-brownie
  • Czas przygotowania: 15 minut | Czas gotowania: 10 minut Porcji: 12

Składniki

  • 1 szklanka masła migdałoweg
  •  3/4 szklanki sproszkowanego erytrytolu
  • 3 duże jajka
  • 10 łyżek kakao w proszku
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie

  • Za pomocą robota kuchennego zmieszaj masło migdałowe i erytrytol.
  • Następnie dodaj jajka, proszek kakaowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
  • Przenieś ciasto na natłuszczoną blachę do pieczenia 23 cm × 23 cm i wygładź blat szpatułką.
  • Piecz przez 10 minut w temperaturze 160 °C.
  • Przed krojeniem, ciasto musi całkowicie ostygnąć. Smaczego!

Wartości odżywcze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Fill out this field
Fill out this field
Proszę wprowadzić prawidłowy adres email.

Menu