Zobacz nasze KETO jadłospisy

Zapiekane chorizo

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Musi nam dać energię na dobry początek dnia. Dobrze też żeby było zdrowe i pyszne. To danie spełnia wszystkie powyższe kryteria. A do tego prezentuje się wspaniale. Jest kolorowe i bardzo aromatyczne. Dodatek kiełbasy chorizo wynosi to danie na zupełnie inny poziom.

Dieta ketogeniczna wcale nie musi być monotonna i nudna. W ciągu kilku minut możesz wyczarować wspaniały posiłek. Możesz też mieć pewność, że dostarczasz swemu organizmowi dokładnie to, czego potrzebuje. Wszak papryka jest warzywem docenianym przez ludzkość od stuleci. Nie bez powodu. Zawiera ona cztery razy więcej witaminy C niż cytryna, poza tym jest bogata w sole mineralne takie jak wapń i potas, oraz polifenole, które opóźniają procesy starzenia się organizmu.

zapiekane-chorizo
  • Czas przygotowania: 10 minut | Czas gotowania: 12 minut Porcji: 2

Składniki

  • 35 g czerwonej papryki
  • 35 g zielonej papryki
  • 70 g kiełbasy chorizo
  • 30 g tartej mozzarelli
  • 2 jajka
  • 5 g masła klarowanego

Przygotowanie

  • Pokrój czerwoną i zieloną paprykę w kostkę, a chorizo w kawałki wielkości kęsa.
  • Na rozpuszczonym maśle klarowanym podsmaż kiełbasę chorizo, przełóż na talerzyk, następnie podsmażaj paprykę aż zmięknie.
  • Podsmażone składniki przełóż do 2 kokilek, posyp mozzarellą.
  • Wbij do każdej kokilki jajko, dopraw solą i pieprzem.
  • Piecz przez 10 minut lub do ścięcia białek w temperaturze 180ºC.

Wartości odżywcze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wypełnij to pole
Wypełnij to pole
Proszę wprowadzić prawidłowy adres email.

Menu