Wołowina z warzywami po chińsku

Dieta ketogeniczna posiada również przepisy dla zwolenników kuchni azjatyckiej. Dobrej jakości wołowina, kapusta na odchudzanie - przyrządzone w orientalnym stylu, będą stanowiły nie tylko smaczne danie, które jest proste i szybkie w przygotowaniu, ale też wartościowy posiłek. 

Kapusta jest bombą witaminową. Dostarcza organizmowi dużą dawkę witaminy C, błonnik pokarmowy, potas, żelazo, wapń, witaminę B i kwas foliowy. Wołowina z warzywami po chińsku będzie pomysłem na zdrowe i sycące danie o ciekawym smaku.

wolowina-po-chinsku
  • Czas przygotowania: 5 minut | Czas gotowania: 20 minut Porcji: 4

Składniki

  • 60 g tartej marchwi
  • 800 g kapusty białej lub włoskiej
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 20 g świeżego, posiekanego szczypiorku 
  • 30 g masła klarowanego

Przygotowanie

  • Poszatkuj marchewkę i małą kapustę.
  • Na patelni lub wok'u rozpuść masło klarowane.
  • Wyłóż zmieloną wołowinę na dużą patelnię lub wok'u, rozdrobnij łyżką na małe części, podgrzewaj do zrumienienia.
  • Około 5-10 minut po zrumienieniu, dodaj posiekaną marchewkę, kapustę, sos sojowy. Posól i popieprz do smaku. Wymieszaj składniki i podduś przez 5 minut albo aż kapusta "zwiędnie".
  • Podawaj z posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!

Wartości odżywcze

2 Komentarze. Leave new

KateAtia
24/01/2020 23:04

ile tluszczu oleju czy masla do smarzenia?

Odpowiedz

Szybko i smacznie. Zrobione między przyjazdem z pracy a odebraniem dzieci że szkoły. Prosty i smaczny przepis. Można go rozwinąć o lepsze walory smakowe. Dodałbym papryczkę, sezam albo grzybki chińskie. Niemniej baza doskonała

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Fill out this field
Fill out this field
Proszę wprowadzić prawidłowy adres email.

Menu