Clicky

Wołowe pulpeciki z parmezanem

Mięso wołowe to popularny wybór wielu osób, zwłaszcza w daniach obiadowych. Dieta ketogenna wymaga od nas jednak wyboru wołowiny o wysokiej zawartości tłuszczu, na przykład o proporcjach 80/20. Mięso to nie zawiera węglowodanów, dlatego jest idealne dla osób na keto - dodatkowo jest perfekcyjne, jeśli chodzi o robienie pysznych pulpecików!

W daniu tym drugie skrzypce gra cukinia, warzywo często niesłusznie niedoceniane. Choć jej smak nie jest wyjątkowo wyrazisty, cukinia to źródło potasu, żelaza i magnezu, a także witaminy C, K, PP czy B1. Jest przy tym niskokaloryczna i uboga w węglowodany. Pozytywnie wpływa także na procesy trawienne i doda naszej potrawie lekkości!

wolowe-pulpeciki-parmezan
  • Czas przygotowania: 10 minut | Czas gotowania: 15 minut Porcji: 2

Składniki

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 1 jajko (roztrzepane)
  • 1/4 szklanki startego parmezanu
  • 1/2 szklanki sosu marinara
  • 200 g cukinii

Przygotowanie

  • Wymieszaj wołowinę, roztrzepane jajko i parmezan z wybranymi przez siebie przyprawami. Stwórz kuleczki o średnicy około 2,5 cm.
  • Smaż pulpeciki z każdej strony na wysokim ogniu. Następnie zmniejsz go, dodaj sos marinara i gotuj pod przykryciem przez 10 minut.
  • Zrób makaron z cukinii (najlepiej użyj spiralizera do warzyw) i smaż go z małą ilością oleju przez nie więcej niż 2 minuty. Pamiętaj o ciągłym mieszaniu lub podrzucaniu go na patelni.
  • Dodaj pulpeciki na wierzch makaronu z cukinii. Smacznego!

Wartości odżywcze

Wybierz swój KETO jadłospis

  • Schudnij do 10 kg w ciągu 30 dni
  • Oszczędzaj czas i pieniądze
  • Wyrób sobie pozytywne nawyki żywieniowe
  • Bezpiecznie doprowadź do stanu ketozy