Tradycyjna sałatka jajeczna

Jest to pomysł na śniadanie lub ciekawą przystawkę. Polacy kochają majonezowe sałatki, a dieta ketonowa pozwala na ich spożywanie.

Sałatka jajeczna będzie miała lepszy smak, gdy sami przyrządzimy majonez domowy. Wystarczy wbić jajko do wysokiego, wąskiego naczynia, dodać sól i pieprz do smaku, łyżeczkę musztardy i soku z cytryny, a także 350 ml oliwy z oliwek, wszystko razem zblendować, i gotowe!

Gotowanie jajek i modyfikowanie dań z nimi w roli głównej jest dobrym sposobem na urozmaicenie i utrzymanie diety.

salatka-jajeczna
  • Czas przygotowania: 10 minut | Czas gotowania: 0 minut Porcji: 2

Składniki

  • 6 ugotowanych na twardo jajek
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki posiekanej, świeżej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka papryki
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

Przygotowanie

  • Ugotowane jajka na twardo posiekaj i wymieszaj z resztą składników w misce.
  • Dopraw solą i pieprzem do smaku i dokładnie wymieszaj na gładką masę. Powinna być kremowa, może się różnić konsystencją zależnie od preferencji.
  • Podawaj schłodzoną. Smacznego!

Wartości odżywcze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Fill out this field
Fill out this field
Proszę wprowadzić prawidłowy adres email.

Menu