Gdy masz ochotę na ciasto z wiórkami kokosowymi, z odsieczą przybywają przepisy diety ketogenicznej, w których ten orzech jest cennym składnikiem. Jego miąższ wypełniają nasycone kwasy tłuszczowe - trójglicerydy, których metabolizm jest szybki i niewymagający obecności enzymów. Dzięki temu możemy zajadać ciasto z wiórkami kokosowymi bez ryzyka przytycia.
Poza wymienionymi dobrymi tłuszczami w skład tropikalnego owocu wchodzi: błonnik, magnez, potas, fosfor, kwas foliowy, witaminy C, B, K, E. Keto jadłospis poleca przepis na ciasto z wiórkami kokosowymi ze względu na jego smak i odżywcze działanie.
Czas przygotowania: 10 minut | Czas gotowania: 50 minut | Porcji: 8
Składniki na keto ciasto
- 460 g mleczka kokosowego z puszki
- 30 g granulowanego erytrytolu
- 30 g sproszkowanego erytrytolu
- 3 jaja
- 160 g wiórków kokosowych
Przygotowanie
- Wlej do garnka 230 g mleka kokosowego i wsyp granulowany erytrytol, postaw na średnim ogniu do zagotowania, zmniejsz ogień i mieszaj aż erytrytol się rozpuści.
- Przestudź i wlej do miski z jajkiem, sproszkowanym erytrytolem. Wszystko razem zmiksuj.
- Dodaj wiórki kokosowe, resztę mleka i odrobinę soli. Całość porządnie wymieszaj.
- Wyłóż do naoliwionego naczynia, wsadź do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez 40 minut, aż keto ciasto kokosowe osiągnie złoty kolor.
- Podawaj z posypanymi wiórkami. Szybkie ciasto kokosowe jest gotowe. Smacznego!
Wartości odżywcze na jedną porcję: Tłuszcze: 27 g | Białko: 4.9 g | Węglowodany netto: 3 g | 274 kcal
Sprawdź także mój ebook na keto desery, który zawiera zestaw przepisów na słodycze ketogeniczne o niskiej zawartości węglowodanów.