Clicky

Stek z łaty wołowej ze szparagami

Kiedy słyszymy słowo stek, przed oczami staje nam wielki kawał mięsa ociekający tłuszczem - prawdziwa bomba cholesterolu połączona z potencjalną przyczyną niestrawności, wzdęć i ciężkich zaparć.

Łata wołowa to jednak zupełnie inny typ mięsa, świetnie komponujący się z różnego rodzaju warzywnymi dodatkami, a samo w sobie stanowi bardzo wartościowy składnik odżywczy.

Steki najlepiej prezentują się ze szparagami, które nie tylko stanowią apetyczny dodatek, ale również są niezwykle cenne same w sobie. Właściwości szparagów dostarczają cennych składników odżywczych kobietom w ciąży i karmiące piersią, a u mężczyzn poprawiają perystaltykę jelit. Z tego powodu dieta bez węglowodanów bardzo chętnie sięga zarówno po szparagi, jak i łatę wołową.

stek-wolowy-ze-szparagami
  • Czas przygotowania: 5 minut | Czas gotowania: 25 minut Porcji: 2

Składniki

  • 16 szparagów
  • 350 g łaty wołowej
  • 175 g pieczarek lub grzybów leśnych
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 szklanki gęstej śmietany (najlepiej 36%)

Przygotowanie

  • Odetnij włóknistą końcowkę przy zgrubieniu szparagi i piecz w temperaturze 200°C przez 15 minut.
  • Natrzyj steki solą i pieprzem, a następnie upiecz na ruszcie lub patelni grillowej przez 10 minut - po 5 minut z każdej strony.
  • Ugotuj pieczarki lub grzyby leśne z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku w dobrze naoliwionej patelni przez 8 minut. Po tym czasie dodaj gęstej śmietany, dobrze przemieszaj i pozostaw całość do zgęstnienia.
  • Po usmażeniu steków przykryj je folią aluminiową i pozostaw mięso pod folią przez około 5 minut. Po tym czasie pokrój wołowinę, polej sosem śmietanowo-grzybowym i podawaj z upieczonymi szparagami. Smacznego!

Wartości odżywcze

Wybierz swój KETO jadłospis

  • Schudnij do 10 kg w ciągu 30 dni
  • Oszczędzaj czas i pieniądze
  • Wyrób sobie pozytywne nawyki żywieniowe
  • Bezpiecznie doprowadź do stanu ketozy