Stek wołowy w maśle tymiankowym

Dieta ketogenna pozwala poznać przepisy na dania, które zadowolą każdego, a przy tym pozwolą szybciej zgubić zbędne kilogramy i poprawić samopoczucie.

Wołowina to mięso, które – oprócz walorów smakowych – jest też bardzo zdrowe: stanowi bogate źródło składników mineralnych (między innymi fosforu oraz selenu), a także witamin, w tym witaminy B12, która nie występuje w produktach roślinnych.

Czy wiesz, jak przyrządzić stek wołowy, który sprawi, że Twoje kubki smakowe oszaleją? Jeśli nie, koniecznie sprawdź ten przepis na obiad dietetyczny.

stek-wolowy-z-brukselka
  • Czas przygotowania: 4 godziny | Czas gotowania: 30 minut Porcji: 2

Składniki

  • 340 g steku wołowego
  • 2 łyżki niesolonego masła
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 170 g brukselki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie

  • Zasól stek na 4 godziny przed przygotowywaniem posiłku, przechowując go w tym czasie w lodówce.
  • Brukselkę zalej oliwą z oliwek i piecz przez około 25 minut w temperaturze 190 ℃. (Gotowanie brukselki sprawia, że wszystkie witaminy "uciekają" do wody – pieczenie pozwala zatrzymać je w środku).
  • Nasmaruj oliwą patelnię i poczekaj, aż będzie dobrze rozgrzana. Następnie ułóż na nim stek i podsmażaj przez 4 minuty po jednej stronie (dzięki temu uzyskasz średnio wypieczony stek – jeśli lubisz inaczej podsmażone mięso, odpowiednio skróć lub wydłuż czas pieczenia).
  • Odwróć stek na drugą stronę, dodaj masło oraz świeży tymianek i podsmażaj z drugiej strony przez kolejne 4 minuty. W tym czasie cały czas podlewaj mięso tłuszczem, który się z niego wytopił – to sprawi, że stek będzie miękki i wilgotny.
  • Po usmażenia pozwól stekowi odpocząć pod przykryciem przez 5 minut. Podawaj z pieczoną brukselką. Smacznego!

Wartości odżywcze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Fill out this field
Fill out this field
Proszę wprowadzić prawidłowy adres email.

Menu