Śródziemnomorska keto szakszuka

Szakszuka to popularna potrawa bliskowschodnia - w moim wydaniu postanowiłam jednak nadać jej śródziemnomorskiego charakteru i dodać do niej ser feta oraz oliwki. Nie każdy wie, że oliwki są bogate w dobre tłuszcze, a przy tym niskokaloryczne! Wspomagają one trawienie, a przy tym są bogate w witaminy i błonnik.

Głównymi składnikami potrawy są jajka i pyszny pomidorowy sos marinara. Polecam własnoręcznie zrobienie jego własnej wersji - będziesz mieć wtedy pewność, że sos pozbawiony jest niepotrzebnego dodatku cukru. Jajka z pomidorami nie tylko wyśmienicie smakują - są także składnikami, na których spożywanie w rozsądnych ilościach pozwala dieta ketogenna. Jajka to wspaniałe źródło białka: zawierają żelazo, wapń, potas, fosfor, magnez i selen, a także kwasy omega-3 i mnóstwo witamin. Są przy tym stosunkowo niskokaloryczne, a zapewniają nam sytość i... dobry wzrok!

keto-szakszuka
  • Czas przygotowania: 5 minut | Czas gotowania: 10 minut Porcji: 2

Składniki

  • 1 szklanka sosu marinara
  • 4 duże jajka
  • 60 g sera feta
  • 10 pokrojonych na kawałki oliwek
  • świeża pietruszka

Przygotowanie

  • Podgrzej sos marinara na niewielkiej patelni - zrób to na wysokim ogniu. Kiedy sos będzie gorący, wbij do niego jajka w równych odległościach od siebie.
  • Pokrusz ser feta i dodaj go wraz z oliwkami na wierzch jajek.
  • Piecz całość w 200 stopniach przez około 10 minut lub dopóki jajka nie będą ścięte na górze.
  • Posyp pietruszką na wierchu, poczekaj, aż potrawa delikatnie przestygnie i... smacznego!

Wartości odżywcze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Fill out this field
Fill out this field
Proszę wprowadzić prawidłowy adres email.

Menu