Szakszuka to popularna potrawa bliskowschodnia - w moim wydaniu postanowiłam jednak nadać jej śródziemnomorskiego charakteru i dodać do niej ser feta oraz oliwki. Nie każdy wie, że oliwki są bogate w dobre tłuszcze, a przy tym niskokaloryczne! Wspomagają one trawienie, a przy tym są bogate w witaminy i błonnik.
Głównymi składnikami potrawy są jajka i pyszny sos pomidorowy. Polecam własnoręcznie zrobienie jego własnej wersji - będziesz mieć wtedy pewność, że sos pozbawiony jest niepotrzebnego dodatku cukru. Jajka z pomidorami nie tylko wyśmienicie smakują - są także składnikami, na których spożywanie w rozsądnych ilościach pozwala dieta ketogenna. Jajka to wspaniałe źródło białka: zawierają żelazo, wapń, potas, fosfor, magnez i selen, a także kwasy omega-3 i mnóstwo witamin. Są przy tym stosunkowo niskokaloryczne, a zapewniają nam sytość i... dobry wzrok!
Śródziemnomorska keto szakszuka
Wybierz swój KETO jadłospis