Zobacz nasze KETO jadłospisy

Serowe taccos

Taccos z tego przepisu smakują tak obłędnie, że warto je serwować nie tylko na śniadanie. Mogą stanowić także pyszną przystawkę, czy pożywną kolację.

O awokado obecnie mówi się coraz częściej, niemniej jednak warto przypomnieć dobroczynne działanie tego owocu na organizm ludzki. Awokado to owoc, który oprócz cennych witamin i mikroelementów posiada również właściwości lecznicze. Dzięki zawartości kwasu oleinowego obniża poziom złego cholesterolu (LDL), a zawarty w nim potas reguluje ciśnienie krwi. Awokado jest także nieocenionym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych omega 9. Ważna jest także proporcja nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 9 do omega 3, która w awokado jest bardzo korzystna dla człowieka. Prawidłowe proporcje tych kwasów zwiększają przyswajalność np likopenu, dlatego dieta tłuszczowa często wykorzystuje ten niepozorny owoc.

keto-serowe-taccos
  • Czas przygotowania: 10 minut | Czas gotowania: 15 minut Porcji: 2

Składniki

  • 1/2 szklanki tarkowanej mozzarelli
  • 6 dużych jajek
  • 4 plastry bekonu
  • 1/2 awokado pokrojone w kostkę
  • 1 pomidor rzymski, posiekany

Przygotowanie

  • Wyłóż 1/4 szklanki mozzarelli na średnio rozgrzaną patelnię.
  • Poczekaj aż się rozpuści i zbrązowieje. Delikatnie odwróć i przyrumień placek z drugiej strony.
  • Delikatnie przewieś usmażony placek przez drewnianą łyżkę opartą o krawędzie miski.
  • Placek ostygnie i nabierze kształtu taco. Smaż taco, aż do wyczerpania sera.
  • Usmaż bekon na chrupko, posiekaj go. Rozbełtaj jajka, dopraw je solą i pieprzem i usmaż jajecznicę.
  • Nakładaj na taco kawałki bekonu, usmażone jajka, awokado, pomidory i odrobinę sera na wierzch. Smacznego!

Wartości odżywcze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wypełnij to pole
Wypełnij to pole
Proszę wprowadzić prawidłowy adres e-mail.

Menu