Clicky

Schab z kością w sosie pieczarkowym

Schab to produkt, który często gości na polskich stołach - zwłaszcza w porze obiadowej. Dieta ketonowa wymaga jednak od Ciebie zadbania o dodatki, w których towarzystwie pojawi się to znane wszystkim mięso. Tym razem proponuję przygotowanie go z pysznym sosem na bazie pieczarek i tłustej śmietany, który z pewnością będzie miłą odmianą od tradycyjnego schabowego w panierce.

Pieczarki są jednymi z roślin, których nie musisz wystrzegać się na diecie wysokotłuszczowej. Ich niewątpliwą zaletą są występujące w nich beta-glukany, które mają zdolność normowania poziomu glukozy i obniżania poziomu tak zwanego złego cholesterolu LDL we krwi. Niech nie niepokoi Cię także obecność białej cebuli, która - choć stosunkowo bogata w cukry - może być cennym źródeł witamin, a w tym przypadku występuje w małej ilości, na którą możesz sobie pozwolić przygotowując obiad.

schab-z-pieczarkami
  • Czas przygotowania: 5 minut | Czas gotowania: 30 minut Porcji: 2

Składniki

  • 1/4 białej cebuli, pokrojona w kostkę
  • 450 g białych lub brązowych pieczarek
  • 2 łyżki stołowe niesolonego masła
  • 1/2 szklanki tłustej śmietany
  • 2 kotlety schabowe z kością, po około 220 g każdy

Przygotowanie

  • Zacznij od przysmażenia cebuli na patelni. Nie smaż jej na brązowo - Twoim celem jest półprzezroczysta, zeszklona cebula, która ma w sobie dużo smaku.
  • Dodaj do cebuli pieczarki i masło. Trzymaj je na patelni, aż pieczarki trochę się skurczą. Następnie dodaj tłustą śmietanę i gotuj całość na wolnym ogniu przez około 10 minut - dzięki temu sos zgęstnieje.
  •  Użyj drugiej patelni do przysmażenia kotletów schabowych. Wystarczy przytrzymanie mięsa po około 5 do 7 minut na każdej stronie. Podawaj je z sosem pieczarkowym. Smacznego!

Wartości odżywcze

Wybierz swój KETO jadłospis

  • Schudnij do 10 kg w ciągu 30 dni
  • Oszczędzaj czas i pieniądze
  • Wyrób sobie pozytywne nawyki żywieniowe
  • Bezpiecznie doprowadź do stanu ketozy