Tytułowy owoc, pochodzący z Ameryki Południowej i Środkowej, w Polsce robi się coraz popularniejsze. Nic dziwnego, bo prozdrowotne właściwości awokado są zdumiewające. Ten niepozorny owoc wspiera prawidłową pracę serca, obniża ciśnienie krwi, reguluje poziom cukru i jest pomocny w walce z miażdżycą. Zawiera też dużą ilość luteiny, która wspiera działanie układu wzrokowego. Ze względu na sporą zawartość zdrowych tłuszczów, awokado jest polecane osobom prowadzącym zdrowy tryb życia lub stosującym diety wysokotłuszczowe, takie jak dieta ketogeniczna.
Prozdrowotne właściwości tego wyjątkowego owocu nie kończą się na miąższu, pełna przeciwutleniaczy spowalniających proces starzenia się, błonnika oraz witamin E i A, jest pestka z awokado. Można ją zmielić i w formie proszku dodawać do koktajli, smoothie lub dań obiadowych.
Sałatka z kurczakiem i awokado dostarcza wielu silnych przeciwutleniaczy, kwas foliowy, a przede wszystkim zdrowe tłuszcze oraz białko, dlatego jest idealną propozycją dla osób stosujących dietę ketogenną.