Clicky

Placuszki migdałowe z borówkami

Któż nie lubi placuszków! Wszyscy za nimi przepadamy. Puszyste i aromatyczne, a do tego jeszcze bardzo zdrowe dzięki zamianie zwykłej, oczyszczonej pszennej mąki na mąkę migdałową. Bowiem migdały są cennym źródłem pierwiastków mineralnych, zwłaszcza potasu, oraz witamin z grupy B, zwłaszcza B2 oraz witaminy E. To także doskonały sposób na dostarczenie naszemu organizmowi cennego błonnika, który odpowiada za uczucie sytości.

Dodatek borówek sprawia, że dieta odchudzająca może być pyszna ale też zdrowa, ponieważ borówki są znakomitym źródłem witamin i mikroelementów. Poprawiają wzrok dzięki dużej ilości prowitaminy A, zawierają garbniki mające działanie przeciwbakteryjne (niszczą chorobotwórcze bakterie Escherichia coli). Ponadto wykazano, że borówka dzięki zawartości roślinnego hormonu fitoestrogenu ma silne działanie antynowotworowe. Zatem warto korzystać jak najczęściej z tego daru natury.

placki-z-borowkami
  • Czas przygotowania: 5 minut | Czas gotowania: 10 minut Porcji: 2

Składniki

  • 2 szklanki mąki migdałowej
  • 3 duże jajka
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g świeżych lub mrożonych borówek
  • 2 łyżki niesolonego masła

Przygotowanie

  • Wsyp do miski mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli, oraz wbij jajka. Ubijaj do uzyskania kremowej konsystencji. Rozpuść masło z 1-2 łyżkami wody.
  • Rozgrzej patelnię, wlej rozpuszczone masło i uformuj placuszka wielkości około 16 cm. Następnie posyp go borówkami.
  • Smaż do momentu, aż borówki pojawią się na wierzchu, następnie przewróć i smaż aż racuszek będzie złoto-brązowy.
  • Podawaj z masłem. Smacznego!

Wartości odżywcze

Wybierz swój KETO jadłospis

  • Schudnij do 10 kg w ciągu 30 dni
  • Oszczędzaj czas i pieniądze
  • Wyrób sobie pozytywne nawyki żywieniowe
  • Bezpiecznie doprowadź do stanu ketozy