Któż nie lubi placuszków! Wszyscy za nimi przepadamy. Puszyste i aromatyczne, a do tego jeszcze bardzo zdrowe dzięki zamianie zwykłej, oczyszczonej pszennej mąki na mąkę migdałową. Bowiem migdały są cennym źródłem pierwiastków mineralnych, zwłaszcza potasu, oraz witamin z grupy B, zwłaszcza B2 oraz witaminy E. To także doskonały sposób na dostarczenie naszemu organizmowi cennego błonnika, który odpowiada za uczucie sytości.
Dodatek borówek sprawia, że dieta odchudzająca może być pyszna ale też zdrowa, ponieważ borówki są znakomitym źródłem witamin i mikroelementów. Poprawiają wzrok dzięki dużej ilości prowitaminy A, zawierają garbniki mające działanie przeciwbakteryjne (niszczą chorobotwórcze bakterie Escherichia coli). Ponadto wykazano, że borówka dzięki zawartości roślinnego hormonu fitoestrogenu ma silne działanie antynowotworowe. Zatem warto korzystać jak najczęściej z tego daru natury.