Łosoś pieczony w piekarniku o delikatnym, maślanym smaku, podany z pysznym makaronem z cukinii. Brzmi pysznie, prawda? Dieta ketogeniczna nie musi być trudna i zajmować wiele czasu, co udowadniam w poniższym przepisie. Całość przygotujesz w około 30 minut, a smak jest obłędny!
Łosoś pieczony w folii pozwala zatrzymać pyszny i zdrowy tłuszcz z ryby. Jeśli lubisz ten smak, możesz użyć tłuszczu jako formy sosu do makaronu z cukinii.
Czas przygotowania: 10 minut | Czas gotowania: 15 minut | Porcji: 2
Składniki
- 2 filety z łososia po około 150 g każdy
- 240 g cukinii
- 15 g czosnku
- 55 g cytryny w plastrach
- 15 g oliwy z oliwek
Przygotowanie
- Na blaszkę do pieczenia wyłóż dwa kawałki folii aluminiowej. Posmaruj każdy z kawałków po 5 g oliwy z oliwek, a na wierzchu umieść po jednym kawałku fileta z łososia. Dopraw solą i pieprzem, a na każdym filecie ułóż po dwa plasterki cytryny.
- Pokrój czosnek w cienkie plasterki i ułóż wokół łososia. Tak przygotowaną rybę zawiń dokładnie folią aluminiową i piecz w temperaturze 200 ℃ przez 15 minut. Pieczony łosoś jest już prawie gotowy – czas na makaron.
- Pokrój cukinię przy użyciu spiralizera do warzyw, a następnie podsmaż na 5 g naoliwionej patelni nie dłużej niż 5 minut, ciągle mieszając delikatnie, tak, aby jak najmniej porozrywać spirale.
- Łosoś z makaronem z cukinii jest już gotowy. Ułóż rybę na makaronie, ewentualnie polej tłuszczem z łososia, jeśli lubisz. Smacznego!
Wartości odżywcze na jedną porcję: Tłuszcze: 28 g | Białko: 32 g | Węglowodany netto: 7 g | 413 kcal