Pieczone udka z kurczaka z cukinią

Jeśli lubisz soczyste mięso z kurczaka pokryte chrupiącą skórką, te udka pieczone w piekarniku są idealne dla Ciebie. Smażona cukinia dodaje delikatności do mięsa, które jest lekko pikantne dzięki dodatkowi czosnku. Ketoza, którą pozwala uzyskać ten posiłek, sprawi że szybciej spalimy zbędną tkankę tłuszczową, a także poczujemy się lepiej.

Dietetyczne obiady nie muszą być drogie i czasochłonne. Pieczone udka z kurczaka z tego przepisu przygotujesz w około pół godziny (wliczając w to czas, jaki mięso spędzi w piekarniku)!

udka-kurczaka-z-cukinia
  • Czas przygotowania: 10 minut | Czas gotowania: 25 minut Porcji: 2

Składniki

  • 2 udka z kurczaka bez kości
  • 1/2 cytryny
  • 2 ząbki czosnku, pokrojone na cienkie plasterki
  • 40 g masła niesolonego
  • 300 g cukinii
  • 15 g oliwy z oliwek

Przygotowanie

  • Mięso z uda kurczaka przypraw sokiem wyciśniętym z połówki cytryny, solą oraz pieprzem. Dokładnie pokryj udka marynatą.
  • Na przyprawionych udkach połóż pokrojony w plasterki czosnek, a całość umieść na blaszce, na której znajduje się ruszt do pieczenia. Piecz w 175 ℃ przez 25 minut.
  • W tym czasie cukinię pokrój na cienkie plastry i smaż na oliwie z oliwek aż zmiękną.
  • Każde udo pokryj łyżką masła bez soli i zapiekaj przez kolejne 5 minut.
  • Kurczak z cukinią gotowy! Nałóż posiłek na talerz i rozkoszuj się smakiem.

Wartości odżywcze

1 Komentarz. Leave new

25 minut ?:) to nawet się skóra nie przypiecze

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Fill out this field
Fill out this field
Proszę wprowadzić prawidłowy adres email.

Menu