Malinowa owsianka na mleku roślinnym

Owsianka na mleku kokosowym lub migdałowym to świetny pomysł na zdrowe śniadanie. W tym wydaniu klasyczne płatki owsiane zastąpiłam jednak mielonym siemieniem lnianym. Właściwości siemienia lnianego takie jak wysoka zawartość błonnika, którego wymaga nie tylko dieta ketogenna, ale i inne diety odchudzające, sprawia, że w tym przepisie niepotrzebny jest dodatkowy błonnik witalny.

Choć owsianka na śniadanie to codzienność wielu osób, nie każdy przepada za jej specyficznym smakiem. Dlatego też w mojej wersji wzbogacona może zostać bezpieczną na keto stewią oraz przepysznymi malinami. Nie bez powodu używamy ich przy przeziębieniu - maliny to owoce, które nie tylko wspaniale smakują, ale również dostarczają naszemu organizmowi wielu witamin. Mało kto wie, że posiadają one także właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, przez co skutecznie pomagają w różnego rodzaju dolegliwościach trawiennych.

malinowa-owsianka-na-mleku
  • Czas przygotowania: 5 minut | Czas gotowania: 8 minut Porcji: 2

Składniki

  • 2 szklanki niesłodzonego mleka migdałowego lub kokosowego
  • 1/4 szklanki mielonego siemienia lnianego
  • 1/4 szklanki mąki kokosowej
  • 60 g malin
  • opcjonalnie: 10 kropli stewii w płynie

Przygotowanie

  • Podgrzej mleko migdałowe lub kokosowe w małym rondelku.
  • Gdy mleko zacznie parować, dodaj do niego mielone siemię lniane i mąkę kokosową. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
  • Dodaj maliny i gotuj całość aż do zgęstnienia. Maliny powinny zabarwić owsiankę na piękny, różowy kolor.
  • Jeśli lubisz słodką owsiankę, dodaj do niej stewię - i gotowe!

Wartości odżywcze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Fill out this field
Fill out this field
Proszę wprowadzić prawidłowy adres email.

Menu