Clicky

Łosoś z nutą musztardowo-cytrynową

Łosoś to niekwestionowany król ryb, zarówno pod względem właściwości odżywczych, jak również popularności. Mięso łososia zawiera w sobie cynk i selen - kobiety kochają rybę za pozytywne działanie na włosy, skórę i paznokcie, zaś mężczyźni docenią ją za korzystny wpływ na płodność i potencję. Jod zawarty w łososiu wspomaga przejście w stan ketozy oraz przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej.

Poza tymi minerałami, łosoś zawiera również niezastąpione witaminy A, D, E oraz te z grupy B (B1, B2, B6, B12). Dieta bez węglowodanów równie chętnie sięga po tę rybę i umieszcza w swoich przepisach, prezentując ją w nieco odmienionej wersji. 

Poniżej prezentujemy naszą propozycję na łososia z nutą musztardowo-cytrynową, który z pewnością zaintryguje i posmakuje każdemu fanowi diety ketogenicznej. 

losos-musztardowo-cytrynowy
  • Czas przygotowania: 5 minut | Czas gotowania: 25 minut Porcji: 1

Składniki

  • 150 g filet z łososia
  • 30 g gęstej śmietany 36%
  • 15 g musztardy Dijon
  • 5 g soku z cytryny
  • 150 g różyczek z kalafiora
  • 5 g masła klarowanego

Przygotowanie

  • Różyczki z kalafiora przygotuj na parze. 
  • W innym rondelku na niedużym ogniu podsmaż na maśle klarowanym filet z łososia przez 3 minuty z każdej ze stron. Następnie odstaw rondel z łososiem i pozwól mu ostygnąć.
  • Wymieszaj gęstą śmietanę, musztardę, sok z cytryny i posmaruj łososia gotowym sosem. 
  • Tak przygotowanego łososia serwuj na podduszonych różyczkach z kalafiora. Smacznego!

Wartości odżywcze

Wybierz swój KETO jadłospis

  • Schudnij do 10 kg w ciągu 30 dni
  • Oszczędzaj czas i pieniądze
  • Wyrób sobie pozytywne nawyki żywieniowe
  • Bezpiecznie doprowadź do stanu ketozy