Ryby zawierają zdrowe tłuszcze, dlatego keto przepisy obfitują w danie zawierające ich mięso. Łosoś pieczony to potrawa, która jest nie tylko smaczna, ale jej spożywanie przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zawarte w nim składniki obniżają poziom złego cholesterolu, wyrównują ciśnienie krwi, wpływają dobrze na pracę serca, wykazują właściwości przeciwzakrzepowe, wzmacniają odporność.
Łosoś z piekarnika dodatkowo wsparty o zdrowotne właściwości szparagów będzie pełnowartościowym posiłkiem. Smaczne, słodkawe, chrupiące warzywo dostarczy doznań smakowych i odżywczych.
Warto przed samym zakupem, poczytać o tym, jak przygotować szparagi, by wybrać odpowiednie, młode pędy o niełykowatych łodyżkach. Czas obróbki termiczny zależny jest od ich gatunku. Zielone przyrządza się szybciej, białe potrzebują więcej czasu, są bardziej włókniste, więc przed przyrządzeniem, należy je obrać.
Podczas zakupów na targowisku lub w warzywniaku staraj się wybierać tylko te sztuki, które mają zamknięte główki. Miejsca, w których pędy zostały ścięte, nie mogą być przesuszone. Należy też zwrócić uwagę na to, by łodyżka była połyskująca i sprężysta.
Czas przygotowania: 15 minut | Czas gotowania: 10 minut | Porcji: 2
Składniki
- 750 g filetu z łososia
- 3 łyżki musztardy Dijon
- 30 g skórki wieprzowej
- 2 łyżki stołowe parmezanu
- 16 łodyżek szparagów
- sól i pieprz
Przygotowanie
- Natrzyj filety rybne z każdej strony musztardą Dijon, dopraw solą i pieprzem.
- Rozdrobnij wieprzową skórkę i parmezan, aż będzie przypominać bułkę tartą.
- Obtocz filety w powstałej panierce.
- Obetnij włókniste końcówki szparagów.
- Łosoś ze szparagami powinien być ułożony na natłuszczonej blaszce w piekarniku rozgrzanym do 200°C i zapiekany przez 15 minut.
- Gdy łosoś z piekarnika będzie gotowy, możesz go skropić cytryną. Smacznego!
Wartości odżywcze na jedną porcję: Tłuszcze: 25 g | Białko: 40 g | Węglowodany netto: 2 g | 415 kcal