Clicky

Lasagne z mięsem mielonym i cukinią

Ser ricotta to przysmak, który pokocha każdy - wystarczy tylko wybrać produkt odpowiedniej jakości. W Polsce wciąż jest mało popularny, więc nie mało osób odkryło jego świetny smak ostatnimi latami.

Wiele osób zastanawia się też, co zrobić z sera ricotta? Wystarczy dodać go do lazanii, włoskiego przysmaku, który pokochało wiele osób. Warto jednak czasami eksperymentować i wprowadzać innowacje w tej potrawie.

Lazania z mięsem mielonym i dieta ketogenna to doskonałe połączenie. Czasami jednak warto makaron zastąpić plastrami z cukinii, a odkryjesz zupełnie nowe oblicze lazanii. Dzięki temu sporo zyskamy. Lazania z cukinią to świetny sposób na dostarczenie wielu witamin i minerałów.

domowa-lazania
  • Czas przygotowania: 30 minut | Czas gotowania: 40 minut Porcji: 4

Składniki

  • 450 g mielonej wołowiny
  • szklanka sosu marinara
  • duża cukinia
  • 280 g sera ricotta
  • 115 g rozdrobnionej mozzarelli

Przygotowanie

  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Cukinię pokrój na cienkie paski, najłatwiej zrobić to za pomocą obieraczki do warzyw. Następnie posól je i odstaw na 15 minut. Po tym czasie wyciśnij nadmiar wody za pomocą czystego papieru kuchennego.
  • Mieloną wołowinę podsmaż na naoliwionej patelni. Dodaj sos marinara i dopraw pieprzem oraz solą.
  • W naczyniu żaroodpornym 9x9 układaj warstwami: mięso mielone, paski cukinii, ricotta, mięso, paski cukinii, ricotta i mozzarella.
  • Naczynie przykryj folią i piecz przez 30 minut. Na koniec zdejmij folię i podsmaż przez 2-3 minuty, aby skarmelizować wierzch. Smacznego!

Wartości odżywcze

Wybierz swój KETO jadłospis

  • Schudnij do 10 kg w ciągu 30 dni
  • Oszczędzaj czas i pieniądze
  • Wyrób sobie pozytywne nawyki żywieniowe
  • Bezpiecznie doprowadź do stanu ketozy