Kurczak w sosie sojowym to doskonały pomysł na szybki i zdrowy obiad. Udka z kurczaka na patelni podane oraz zielona fasolka szparagowa to doskonałe połączenie smakowe, które zadowoli nawet wybredne osoby. Marynata do udek z kurczaka zrobiona z papryczki jalapeño, sosu sojowego i cytryny sprawia, że mięso ma intensywny smak, a fasolka szparagowa delikatnie rozpływa się w ustach, łagodząc słono-pikantny smak kurczaka.
Ten przepis wymaga czasu na zamarynowanie mięsa, dlatego jeśli masz dziś niewiele czasu, skorzystaj z innego mojego przepisu na szybki i zdrowy obiad.
Poznaj przepis na obiad dietetyczny w klasycznym, kurczakowym wydaniu!
Czas przygotowania: 35 minut | Czas gotowania: 20 minut | Porcji: 2
Składniki
- 4 udka z kurczaka bez kości
- 1/4 szklanki sosu sojowego
- 1 świeża papryczka jalapeño, drobno posiekana
- 1 cytryna
- 2 szklanki zielonej fasolki szparagowej
- 20 g oliwy z oliwek
Przygotowanie
- Udka z kurczaka wymieszaj w dużej misce z posiekanym jalapeño, sosem sojowym oraz sokiem wyciśniętym z całej cytryny. Marynuj w lodówce przez co najmniej 30 minut.
- Tak zamarynowane udka smaż na oliwie z oliwek na średnim ogniu przez około 8-10 minut z każdej strony.
- Zieloną fasolkę szparagową ugotuj w osolonej wodzie.
- Podawaj kurczaka z fasolką. Smacznego!
Wartości odżywcze na jedną porcję: Tłuszcze: 38 g | Białko: 38 g | Węglowodany netto: 3 g | 507 kcal