Kurczak w parmezanie

Kurczak to bardzo popularne źródło białka, które często gości na polskich stołach. Jest łatwy w przygotowaniu, a przy tym prosto go przyprawić i dobrać do niego odpowiednie dodatki. Bez względu na to, czy dieta wysokotłuszczowa jest dla Ciebie nowością, czy też sprawdzonym już sposobem na zdrowe odżywianie - poniższy przepis na pewno urozmaici Twój jadłospis i doda do niego nowy sposób na smacznego kurczaka.

Skórki wieprzowe występujące często w kuchni azjatyckiej, brytyjskiej czy amerykańskiej są coraz popularniejszym i szerzej dostępnym w Polsce produktem, idealnym dla osób na diecie keto - ale możesz również przygotować je samodzielnie! Praktycznie nie zawierają węglowodanów, są za to bogate w tłuszcze nasycone i jednonienasycone - czyli takie, na których spożywaniu powinna opierać się zdrowa dieta keto. Zmielone i wymieszane ze startym parmezanem, jak w poniższym przepisie, będą stanowić znakomitą panierkę do mięsa.

kurczak-parmezan
  • Czas przygotowania: 10 minut | Czas gotowania: 30 minut Porcji: 2

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka, po 150-200 g każda
  • 1 duże jajko (roztrzepane)
  • 1/4 szklanki startego parmezanu
  • około 55 gramów skórek wieprzowych
  • 1/2 szklanki sosu marinara

Przygotowanie

  • Przy pomocy robota kuchennego zmiel skórki wieprzowe i parmezan aż do uzyskania konsystencji bułki tartej.
  • Obtocz piersi z kurczaka w jajku, a następnie w stworzonej właśnie panierce o małej zawartości węglowodanów. Dokładnie pokryj mięso.
  • Piecz obtoczonego w panierce kurczaka przez 30 minut. Użyj piekarnika rozgrzanego do 190°C.
  • Na około 5 minut przed wyjęciem kurczaka z piekarnika, dodaj do niego sos marinara.
  • Podawaj potrawę posypaną dodatkową porcją parmezanu oraz wybranymi przez Ciebie suchymi przyprawami. 

Wartości odżywcze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Fill out this field
Fill out this field
Proszę wprowadzić prawidłowy adres email.

Menu