Kurczak curry z mleczkiem kokosowym

Jedną z popularnych potraw wysokotłuszczowych jest kurczak curry z mleczkiem kokosowym. To, nieco orientalne danie, smakuje przepysznie, a dodatkowo dostarcza wielu składników odżywczych. Głównym źródłem białka jest oczywiście kurczak, ale towarzystwo mleczka kokosowego, bogatego w błonnik i tłuszcz, sprawia, że to bardzo zdrowe, wartościowe danie. Nie można nie wymienić więcej właściwości mleka kokosowego: obniża poziom cholesterolu, zmniejsza apetyt i pomaga osobom z chorobami wrzodowymi.

Kurczak z curry i mleczkiem kokosowym jest charakterystycznym daniem kuchni indyjskiej. Ma działanie rozgrzewające i jest bardzo syte. Dodatkową zaletą jest szybkość i prostota przygotowania, a prawdziwą przyjemnością dla zmysłów będzie zapach złocistego curry. Dodatek curry, nazywanej najzdrowszą przyprawą świata, nadaje nie tylko wyjątkowego smaku, ale ma też działanie przeciwwirusowe, przyśpiesza metabolizm oraz korzystnie wpływa na procesy trawienne.

kurczak-curry-mleko-kokosowe
  • Czas przygotowania: 10 minut | Czas gotowania: 40 minut Porcji: 4

Składniki

  • 1/2 białej cebuli pokrojonej w kostkę
  • 700 g udek z kurczaka bez skóry i kości
  • 400 ml mleczka kokosowego niesłodzonego w puszce
  • 2 szklanki zielonej fasolki 
  • 1 łyżka mielonego curry

Przygotowanie

  • Podsmaż na oliwie cebulkę, aż będzie zeszklona, a następnie zdejmij ją z patelni.
  • Rozgrzej patelnię do wysokiej temperatury i smaż kurczaka 3-5 min z obu stron. Gdy będzie gotowy, rozdrobnij go za pomocą widelca.
  • Do rozdrobnionego kurczaka dodaj wcześniej usmażoną cebulę, mleko kokosowe, posiekaną zieloną fasolkę, mielone curry, sól oraz pieprz i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut. Po tym czasie kurczak powinien być miękki, a fasolka delikatnie ugotowana. Smacznego!

Wartości odżywcze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Fill out this field
Fill out this field
Proszę wprowadzić prawidłowy adres email.

Menu