Jedną z popularnych potraw wysokotłuszczowych jest kurczak curry z mleczkiem kokosowym. To, nieco orientalne danie, smakuje przepysznie, a dodatkowo dostarcza wielu składników odżywczych. Głównym źródłem białka jest oczywiście kurczak, ale towarzystwo mleczka kokosowego, bogatego w błonnik i tłuszcz, sprawia, że to bardzo zdrowe, wartościowe danie. Nie można nie wymienić więcej właściwości mleka kokosowego: obniża poziom cholesterolu, zmniejsza apetyt i pomaga osobom z chorobami wrzodowymi.
Kurczak z curry i mleczkiem kokosowym jest charakterystycznym daniem kuchni indyjskiej. Ma działanie rozgrzewające i jest bardzo syte. Dodatkową zaletą jest szybkość i prostota przygotowania, a prawdziwą przyjemnością dla zmysłów będzie zapach złocistego curry. Dodatek curry, nazywanej najzdrowszą przyprawą świata, nadaje nie tylko wyjątkowego smaku, ale ma też działanie przeciwwirusowe, przyśpiesza metabolizm oraz korzystnie wpływa na procesy trawienne.