Kokosowe muffinki z jagodami

Dieta bez węglowodanów większości z nas kojarzy się z wyrzeczeniami i restrykcjami. Tymczasem dieta ketogeniczna pozwala na różne pyszności. 

Przepis ten jest tak wymyślony, aby oprócz przyjemności dostarczył naszemu organizmowi cennych wartości odżywczych. Właściwości jagód są nie do przecenienia. Te malutkie owoce są prawdziwą bombą witaminową. Zawierają witaminy z grupy B (B1, B2, B3,B6, B9), E, C, A. Są bogate w mikroelementy jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, poza tym zawierają garbniki, które m.in. uszczelniają błony śluzowe żołądka, a także antyoksydanty mające pozytywny wpływ na funkcje obronne organizmu, produkcję hemoglobiny czy spowalniają procesy starzenia się organizmu.

Warto też wspomnieć o mące kokosowej. Jest to produkt uboczny wytwarzania mleka kokosowego i oleju, który zawiera dużo błonnika (posiada go dwa razy więcej niż otręby!) i białka przy niskiej zawartości węglowodanów.

muffinki-jagodowe
  • Czas przygotowania: 8 minut | Czas gotowania: 18 minut Porcji: 1

Składniki

  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 duże jajko
  • 15 g świeżych lub mrożonych jagód

Przygotowanie

  • Wymieszaj w misce mąkę z proszkiem do pieczenia, żeby nie było żadnych grudek.
  • Dodaj olej kokosowy, jajko i dokładnie wymieszaj.
  • Dodaj jagody i szczyptę soli.
  • Przełóż ciasto do lekko nasmarowanych foremek na muffiny, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 18 minut.
  • Podawaj dokładnie wystudzone.

Wartości odżywcze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wypełnij to pole
Wypełnij to pole
Proszę wprowadzić prawidłowy adres e-mail.

Menu