Dieta bez węglowodanów większości z nas kojarzy się z wyrzeczeniami i restrykcjami. Tymczasem dieta ketogeniczna pozwala na różne pyszności.
Przepis ten jest tak wymyślony, aby oprócz przyjemności dostarczył naszemu organizmowi cennych wartości odżywczych. Właściwości jagód są nie do przecenienia. Te malutkie owoce są prawdziwą bombą witaminową. Zawierają witaminy z grupy B (B1, B2, B3,B6, B9), E, C, A. Są bogate w mikroelementy jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, poza tym zawierają garbniki, które m.in. uszczelniają błony śluzowe żołądka, a także antyoksydanty mające pozytywny wpływ na funkcje obronne organizmu, produkcję hemoglobiny czy spowalniają procesy starzenia się organizmu.
Warto też wspomnieć o mące kokosowej. Jest to produkt uboczny wytwarzania mleka kokosowego i oleju, który zawiera dużo błonnika (posiada go dwa razy więcej niż otręby!) i białka przy niskiej zawartości węglowodanów.