Klasyczne faszerowane jajka

Dieta ketogenna nie musi być nudna! Jajka faszerowane, które mogłyby się wydawać banalnym przepisem, zyskają na atrakcyjności, dzięki delikatnej modyfikacji i zastosowaniu różnych składników. Jeden z nich stanowi cebula szalotka, która różni się od zwyczajnej tym, że jest delikatniejsza w smaku z wyczuwalną czosnkową nutą. Jest wyrafinowana dla podniebienia i ma sporo właściwości zdrowotnych.

Jajka nadziewane mieszanką sporządzoną przy jej użyciu będą ciekawą alternatywą dla zwykłych jaj z majonezem.

faszerowane-jajka
  • Czas przygotowania: 15 minut | Czas gotowania: 10 minut Porcji: 2

Składniki

  • 12 dużych jaj
  • 1 szalotka pokrojona w drobną kostkę
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1/2 szklanki majonezu
  • Sok z jednej limonki

Przygotowanie

  • Wstaw w garnku wodę, gotuj jajka na twardo przez 10 minut.
  • Ugotowane jaja obierz i pokrój na pół, wybierz żółtka i umieść w dużej misce, białko pozostaw osobno.
  • Do żółtek dodaj szalotkę, musztardę, majonez, sok z limonki, sól i pieprz. Wymieszaj na gładką masę.
  • Powstałą z żółtek mieszankę, nabieraj łyżką i umieszczaj w białkach. Jajka podawaj schłodzone.

Wskazówka: By białka były estetycznie udekorowane masą z żółtek, możesz do nakładania wykorzystać stożek z uciętym końcem.

Wartości odżywcze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Fill out this field
Fill out this field
Proszę wprowadzić prawidłowy adres email.

Menu