Klasyczne faszerowane jajka

Dieta ketogenna nie musi być nudna! Jajka faszerowane, które mogłyby się wydawać banalnym przepisem, zyskają na atrakcyjności, dzięki delikatnej modyfikacji i zastosowaniu różnych składników. Jeden z nich stanowi cebula szalotka, która różni się od zwyczajnej tym, że jest delikatniejsza w smaku z wyczuwalną czosnkową nutą. Jest wyrafinowana dla podniebienia i ma sporo właściwości zdrowotnych.

Jajka nadziewane mieszanką sporządzoną przy jej użyciu będą ciekawą alternatywą dla zwykłych jaj z majonezem.

faszerowane-jajka
  • Czas przygotowania: 15 minut | Czas gotowania: 10 minut Porcji: 4

Składniki

  • 12 dużych jaj
  • 1 szalotka pokrojona w drobną kostkę
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1/2 szklanki majonezu
  • Sok z jednej limonki

Przygotowanie

  • Wstaw w garnku wodę, gotuj jajka na twardo przez 10 minut.
  • Ugotowane jaja obierz i pokrój na pół, wybierz żółtka i umieść w dużej misce, białko pozostaw osobno.
  • Do żółtek dodaj szalotkę, musztardę, majonez, sok z limonki, sól i pieprz. Wymieszaj na gładką masę.
  • Powstałą z żółtek mieszankę, nabieraj łyżką i umieszczaj w białkach. Jajka podawaj schłodzone.

Wskazówka: By białka były estetycznie udekorowane masą z żółtek, możesz do nakładania wykorzystać stożek z uciętym końcem.

Wartości odżywcze

2 Komentarze. Leave new

Bardzo fajny i prosty przepis. Uwielbiam takie.
Moje pytanie czy szalotkę można zastąpić zwykłą cebulą lub czym innym?
Pozdrawiam.

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Fill out this field
Fill out this field
Proszę wprowadzić prawidłowy adres email.

Menu