Chleb chmurka czyli chleb oopsie niskowęglowodanowy

Bez względu na to, czy nazywasz je chlebem oopsie, chlebem chmurka lub bułki ketogeniczne, już wkrótce przekonasz się, że są one używane w wielu naszych śniadaniowych przepisach. Dieta ketogeniczna wcale nie musi być nudna.

Bułeczki są proste w przygotowaniu, do ich wykonania konieczne są tylko trzy składniki (co więcej, bułeczki są niskowęglowodanowe, zatem to idealne rozwiązanie dla osób, będących na diecie ketogenicznej). 

Zalecamy zrobienie odpowiednich porcji w nocy poprzedniego dnia lub w niedzielę, aby mieć je gotowe na następny dzień lub na cały tydzień. Można je przechowywać do tygodnia w szczelnym pojemniku w lodówce, z papierem pergaminowym pomiędzy każdą bułeczką. Jeśli chcesz, możesz je także zamrozić - wystarczy przełożyć bułeczki do dużej torby i tak przechowywać maksymalnie do dwóch miesięcy

keto-chleb-oopsie-niskoweglowodanowy
  • Czas przygotowania: 10 minut | Czas gotowania: 30 minut Porcji: 10-12 bułeczek

Składniki

  • 3 jajka
  • 85 g serka śmietankowego
  • 2 g proszku do pieczenia

Przygotowanie

  • Rozgrzej piekarnik do ok. 150°C.
  • Oddziel białko od żółtka (rozdziel jajka na dwie miski).
  • Ubij białko z jajek na sztywno za pomocą miksera.
  • Do białka dodaj proszek do pieczenia (lub winny kamień) i ubijaj dalej (do czasu, aż masa stanie się błyszcząca i nieprzejrzysta).
  • Mieszaj serek śmietankowy z żółtkami tak długo, aż składniki będą dobrze połączone, do uzyskania bladego koloru mieszaniny.
  • Powoli dodaj ubite białka do mieszaniny żółtka z serkiem.
  • Rozkładaj ciasto łyżką na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym w odległości około 1-2 cm od siebie i piecz przez 30 minut w temperaturze 150°C.
  • Ostudź bułeczki i smacznego.

Wartości odżywcze

23 Komentarze. Zostaw komentarz

  • Aleksandra
    11/08/2019 20:43

    a może być mascarpone?

    Odpowiedz
  • Cos jest nie tak,85 g sera? Ile to ? Czy to 1\3 kostki sera czy 3 kostki sera? Proszę o odpowiedź

    Odpowiedz
  • Jaki serek dodajesz? Taki typu almette, bieluch? Bo rozumiem, że nie ma to być twaróg

    Odpowiedz
  • Małgosia
    14/12/2019 16:55

    Zrobiłam wszystko wg przepisu, ale ciasto wyszło bardzo rzadkie.

    Odpowiedz
    • Trzeba bardzo dobrze ubić białka, muszą być sztywne 🙂

      Odpowiedz
      • Najlepiej jak są swojskie jajka, nie sklepowe, z takich wychodzi dużo sztywniejsza piana 😉 mi ze sklepowych ciasto rozlało się na całą blachę, pokroiłem wtedy po prostu ręcznie na prostokąty 😀

        Odpowiedz
  • Genialne są te chlebki! Bardzo dziękuję za przepis 🙂 wreszcie mogłam sobie zrobić keto kanapki na śniadanie! Fajnie że przepis bez babki jajowatej, która niestety dość szybko się przejada. Ja swoje chlebki oopsi odgrzewam nawet w tosterze 🙂

    Odpowiedz
  • Sartek Buszek
    23/04/2020 22:10

    siema wszystko spoko z bułą jest smaczna i wgl

    Odpowiedz
  • Czy z twarogu tez wyjdą czy lepiej zrobić z serkiem

    Odpowiedz
    • Ja łączę kostkę sera białego ze smietana, dokładnie wyrabiam i też “dają radę”

      Odpowiedz
  • Marcello
    19/05/2020 06:47

    Witam. Czy chleb może być spożywany w diecie z niskim Ig?

    Odpowiedz
    • Jak najbardziej!

      Odpowiedz
    • I też ciasto wyszło b.rzadkie , a bułeczki przypominają raczej cienkie kromeczki , ale w smaku super i świetnie zastępują pieczywo. Mój hit: kromeczka posmarowaną cienko masłem, na to plaster świeżego białego sera (od znajomego rolnika), na ser majonez + pomidor/ogórek/rzodkiewka 🙂

      Odpowiedz
  • Hej. Zrobiłam i wszystko wyszło doskonale. Polecam.

    Odpowiedz
  • Hej, ile można taki chlebek trzymać np. W lodówce? Ciekawa jestem czy da się go odgrzać w tosterze w formie tostów? Pozdrawiam, Ola

    Odpowiedz
  • Zrobiłam tak jak w przepisie, niestety chlebki opadły po 20 minutach i zrobiły się cieniutkie, myślę, że powinno się je krócej piec

    Odpowiedz
  • Świetny przepis. Ja użyłam serka delikate z biedronki. Mozna też ciasto wylać na pergamin, upiec przez 30 min, po ostudzeniu posmarować masłem orzechowym i zwinąć w rolade. Pyszny deser Keto i wygląda jak sękacz.

    Odpowiedz
  • Agnieszka
    30/06/2021 19:40

    Grzanie pewnie tylko z góry? 😆Zrobiłam góra-dół i się przypaliły od spodu. Smarujecie czymś pergamin?

    Odpowiedz
  • 🙂 kiedy wiemy, że białka są dobrze ubite? Należy zrobić test – odwrócić miskę z ubitymi białkami do góry nogami, nic nie może z niej wypaść.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wypełnij to pole
Wypełnij to pole
Proszę wprowadzić prawidłowy adres e-mail.

Menu