Keto burgery z tego przepisu powstały na bazie grzybów portobello. Grzyby te to nic innego jak większa i ciemniejsza pieczarka, o dużo ciekawszym smaku niż standardowa, biała odmiana. Poniższy przepis to doskonały pomysł na szybki obiad o nietypowym smaku.
Faszerowane pieczarki portobello to połączenie smaku sera i mięsa, ukrytego w mięsistym kapeluszu grzyba. Skusisz się?
Czas przygotowania: 10 minut | Czas gotowania: 12 minut | Porcji: 2
Składniki na keto burgera
- 2 grzyby portobello
- 350 g mielonego mięsa wołowego
- 120 g tartego sera cheddar
- 30 g szpinaku
- 4 łyżki parmezanu
Przygotowanie
- Zmiel nóżki grzybów portobello ze szpinakiem i połącz z wołowiną oraz cheddarem. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Uformuj dwa kotlety i wciśnij je pod spód grzybów.
- Piecz na blaszce w temperaturze 190 ℃ przez około 10 minut. Posyp parmezanem i piecz przez kolejne 5 minut.
Wskazówka: Jeśli wolisz ser karmelizowany, zamiast zapiekać, podsmaż burgera z parmezanem przez 2 minuty.
Wartości odżywcze na jedną porcję: Tłuszcze: 49 g | Białko: 52 g | Węglowodany netto: 4 g | 675 kcal