Guacamole z pomidorem i chipsami cheddar

Guacamole to prawdziwy przebój ostatnich lat. Do niedawna niepopularna w Polsce pasta z awokado, obecnie podbija serca i cieszy żołądki wszystkich miłośników zdrowego odżywiania.

Dieta ketogeniczna zaleca spożywanie zielonego owocu, zwanego też, nie bez powodu - smaczliwką wdzięczną. Właściwości awokado są lecznicze i cenne dzięki temu, że zawiera kwas oleinowy, który obniża poziom cholesterolu. Ciśnienie krwi jest regulowane przez potas. Dostarczane są też cenne witaminy, a także luteina i zeaksantyna.

Jak zrobić guacamole? Należy przede wszystkim wybrać dojrzały owoc. Pozbyć się pestki i łyżką wydłubać miąższ, który rozdrobniony na gładką masę musisz dokładnie wymieszać z cebulą i ulubionymi, dowolnymi dodatkami i przyprawami. Pamiętaj o soku z cytryny, inaczej pasta straci ładny kolor.

guacamole-z-cheddarem
  • Czas przygotowania: 5 minut | Czas gotowania: 12 minut Porcji: 1

Składniki

  • 60 g rozdrobnionego sera cheddar
  • 1 awokado
  • 1/2 pokrojonego w kostkę pomidora rzymskiego
  • 1 łyżka pokrojonej w kostkę białej cebuli
  • 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie

  • Cienką warstwę cheddara dodaj do garnka i podgrzewaj na średnim ogniu, aż się skarmelizuje na złoto, przez około 10 minut. Gdy się scali i delikatnie zarumieni, odwróć i podgrzewaj jeszcze około 2 minut.
  • Zmieszaj starty sok z awokado, pomidora, cebuli i cytryny. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Podawaj połączone. Smacznego!

Wartości odżywcze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Fill out this field
Fill out this field
Proszę wprowadzić prawidłowy adres email.

Menu