Frittata z warzywami i kozim serem

Frittata to proste i smaczne włoskie danie, które można przygotowywać na wiele sposobów. W mojej wersji popularna frittata ze szparagami zyskuje szczególnie ciekawy smak, ponieważ znajdziemy w niej pieczarki i ser kozi. Taka frittata to świetne śniadanie białkowo tłuszczowe, które zapewni Ci energię na cały dzień.

Tłuszcze, bez których nie może obyć się dieta ketogenna, znajdziemy tu w tłustej śmietanie. Uzupełniają ją wyjątkowo zdrowe i pyszne szparagi - to warzywa, w których znajduje się mnóstwo witamin i wartości odżywczych (witamina C i E, beta karoten, wapń, fosfor, potas, kwas foliowy...), są bogate w błonnik, a przy tym niskokaloryczne. Towarzyszą im pieczarki - niepozorne grzyby o właściwościach przeciwnowotworowych, antybakteryjnych i wspierających odporność naszego organizmu. Kozi ser dodaje potrawie nie tylko wyjątkowego smaku, ale również solidnej dawki witaminy D oraz minerałów takich jak potas i magnez.

frittata-ze-szparagami
  • Czas przygotowania: 15 minut | Czas gotowania: 15 minut Porcji: 4

Składniki

  • 16 zielonych szparagów
  • 120 g białych lub brązowych pieczarek
  • 12 dużych jajek
  • pół szklanki tłustej śmietany
  • 120 g sera koziego lub feta

Przygotowanie

  • Umyj szparagi, odetnij ich zdrewniałe części, a resztę szparagów obierz. Pokrój pieczarki. Przysmaż całość w dobrze nasmarowanej tłuszczem patelni żeliwnej, aż składniki zmiękną i nabiorą brązowawej barwy.
  • Roztrzep jajka ze śmietaną, aż całość będzie prawie biała. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Dodaj jajka na patelnię i posyp całość serem kozim lub feta.
  • Piecz w 190 stopniach przez 15 minut, lekko ostudź i... smacznego!

Wartości odżywcze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Fill out this field
Fill out this field
Proszę wprowadzić prawidłowy adres email.

Menu