Frittata z warzywami i kozim serem

Frittata to proste i smaczne włoskie danie, które można przygotowywać na wiele sposobów. W mojej wersji popularna frittata ze szparagami zyskuje szczególnie ciekawy smak, ponieważ znajdziemy w niej pieczarki i ser kozi. Taka frittata to świetne śniadanie białkowo tłuszczowe, które zapewni Ci energię na cały dzień.

Tłuszcze, bez których nie może obyć się dieta ketogenna, znajdziemy tu w tłustej śmietanie. Uzupełniają ją wyjątkowo zdrowe i pyszne szparagi - to warzywa, w których znajduje się mnóstwo witamin i wartości odżywczych (witamina C i E, beta karoten, wapń, fosfor, potas, kwas foliowy...), są bogate w błonnik, a przy tym niskokaloryczne. Towarzyszą im pieczarki - niepozorne grzyby o właściwościach przeciwnowotworowych, antybakteryjnych i wspierających odporność naszego organizmu. Kozi ser dodaje potrawie nie tylko wyjątkowego smaku, ale również solidnej dawki witaminy D oraz minerałów takich jak potas i magnez.

frittata-ze-szparagami
  • Czas przygotowania: 15 minut | Czas gotowania: 15 minut Porcji: 2

Składniki

  • 8 zielonych szparagów
  • 120 g białych lub brązowych pieczarek
  • 6 dużych jajek
  • 80 g gęstej śmietany 36%
  • 120 g sera koziego lub feta
  • 30g masła klarowanego

Przygotowanie

  • Umyj szparagi, odetnij ich zdrewniałe części, a resztę szparagów obierz. Pokrój pieczarki. Przysmaż całość w dobrze nasmarowanej masłem klarowanym patelni żeliwnej, aż składniki zmiękną i nabiorą brązowawej barwy.
  • Roztrzep jajka ze śmietaną, aż całość będzie prawie biała. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Dodaj jajka na patelnię i posyp całość serem kozim lub feta.
  • Piecz w 190 stopniach przez 15 minut, lekko ostudź i... smacznego!

Wartości odżywcze

1 Komentarz. Leave new

Co mogę użyć jako szparagów jeśli nie mam do nich dostępu? (skończył się np. sezon)

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Fill out this field
Fill out this field
Proszę wprowadzić prawidłowy adres email.

Menu