Frittata to proste i smaczne włoskie danie, które można przygotowywać na wiele sposobów. W mojej wersji popularna frittata ze szparagami zyskuje szczególnie ciekawy smak, ponieważ znajdziemy w niej pieczarki i ser kozi. Taka frittata to świetne śniadanie białkowo tłuszczowe, które zapewni Ci energię na cały dzień.
Tłuszcze, bez których nie może obyć się dieta ketogenna, znajdziemy tu w tłustej śmietanie. Uzupełniają ją wyjątkowo zdrowe i pyszne szparagi - to warzywa, w których znajduje się mnóstwo witamin i wartości odżywczych (witamina C i E, beta karoten, wapń, fosfor, potas, kwas foliowy...), są bogate w błonnik, a przy tym niskokaloryczne. Towarzyszą im pieczarki - niepozorne grzyby o właściwościach przeciwnowotworowych, antybakteryjnych i wspierających odporność naszego organizmu. Kozi ser dodaje potrawie nie tylko wyjątkowego smaku, ale również solidnej dawki witaminy D oraz minerałów takich jak potas i magnez.
Frittata z warzywami i kozim serem
Wybierz swój KETO jadłospis