Zastanawiasz się, czy jest możliwe zrobienie creme brulee bez palnika, nie używając tradycyjnego cukru? Spieszę z odpowiedzią - keto przepisy w swoim bogactwie, mają patent na tego typu deser!
Erytrytol to wspaniały zamiennik cukru. Ma zerowy indeks glikemiczny, nie dostarcza kalorii, dlatego polecany jest cukrzykom i idealnie wpasowuje się w jadłospis diety ketogenicznej. Ten naturalny słodzik nie powoduje próchnicy zębów i powstrzymuje działanie wolnych rodników, opóźniając procesy starzenia organizmu. Jego smak jest porównywalny do 70% słodkości zwykłego cukru. Używanie erytrytolu to recepta na to, jak zrobić creme brulee w dietetycznej wersji, które w swoim smaku nie odstaje od przepysznego oryginału.
Podaj francuski przysmak w swoim domu i ciesz się jego przepysznym smakiem. Nie musisz mieć żadnych wyrzutów sumienia, ani obaw o to, że przybędzie Ci dodatkowych centymetrów w talii. Alternatywne desery to prawdziwy cud i wybawienie dla wszystkich odchudzających się!
Czas przygotowania: 25 minut | Czas gotowania: 35 minut | Porcji: 2
Składniki
- 30 g erytrytolu
- 240 g śmietanki 36%
- 2 żółtka z jaj
- kilka kropel ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
Przygotowanie
- Ustaw piekarnik, by rozgrzał się do 150°C.
- Ubij 30 g erytrytolu ze śmietanką i podgrzej w garnku ustawionym na małym ogniu, aż się rozpuści.
- W osobnym pojemniku ubij żółtka z ekstraktem waniliowym i szczyptą soli, aż masa zgęstnieje. Powoli wlewaj śmietankę i ciągle mieszaj.
- Przygotuj naczynie żaroodporne i dwie kokilki, które w nim umieścisz. Nalej do naczynia gorącą wodę, by sięgała do połowy kokilek.
- Do pojemniczków wlej francuski deser creme brulee i piecz przez 35 minut.
- Po wyciągnięciu schładzaj w lodówce, co najmniej przez 4 godziny.
Wartości odżywcze na jedną porcję: Tłuszcze: 49 g | Białko: 6 g | Węglowodany netto: 4 g | 478.5 kcal