Francuski suflet serowy

Suflet uchodzi za danie bardzo trudne do wykonania. Faktycznie, jego przygotowanie wymaga pewnych umiejętności, ale bez obaw - z mojego przepisu dowiesz się, jak zrobić suflet idealny, który zasmakuje nie tylko osobom, których jadłospis dyktuje dieta ketogenna! Taki suflet to rewelacyjny pomysł na dietetyczne śniadanie z jajkiem i serem w roli głównej.

Dobre tłuszcze, których mnóstwo znajdziemy w tej sycącej potrawie, pochodzą z prawdziwego masła oraz bogatych w kwasy omega-3 jajek. Swój niepowtarzalny smak keto suflet zawdzięcza jednak serowi brie - niewiele osób wie, że tego typu ser pleśniowy jest wyjątkowo bogaty w łatwo przyswajalne białko, a także witaminy i minerały, w tym szczególnie potrzebne nam na keto elektrolity. Do jego unikalnych składników zaliczymy także tyrozynę, aminokwas mający dobroczynny wpływ na nasze samopoczucie!

francuski-suflet
  • Czas przygotowania: 20 minut | Czas gotowania: 23 minut Porcji: 2

Składniki

  • 1/4 szklanki niesolonego, rozpuszczonego masła
  • 1/4 szklanki mąki migdałowej
  • 4 duże jajka (oddziel żółtka od białek)
  • 60 g sera brie pokrojonego w kostkę
  • 1/2 szklanki niesłodzonego mleka migdałowego

Przygotowanie

  • Umieść patelnię na małym ogniu i połącz w niej masło i mąkę migdałową. Mieszaj, aż całość zgęstnieje.
  • Dodaj żółtka jajek i ser brie, a także szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj.
  • Powoli dodaj mleko migdałowe, cały czas mieszaj zawartość patelni.
  • Przelej stworzoną masę do czterech nasmarowanych tłuszczem kokilek. Przez 3 minuty piecz w najwyższej temperaturze, a następnie obniż temperaturę do 200 stopni i kontynuuj pieczenie przez kolejnych 20 minut. Gotowe!

Wartości odżywcze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Fill out this field
Fill out this field
Proszę wprowadzić prawidłowy adres email.

Menu