Fit słodkości: Orzechy makadamia i pekan w czekoladzie

Orzechy zawierają liczne składniki odżywcze, korzystnie wpływające na funkcjonowanie organizmu. Najzdrowsze orzechy, pod względem zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, sa to właśnie orzechy makadamia i pekan. Orzechy makadamia obniżają poziom cholesterolu i spowalniają starzenie się skóry. Orzechy pekan korzystnie wpływają na układ nerwowy, a także są polecane w profilaktyce chorób cywilizacyjnych.

Charakterystyczną cechą orzechów makadamia jest twarda skorupa, z którą może nie poradzić sobie nawet dziadek do orzechów. Czasami do opakowania producenci dołączają nawet specjalny klucz, którym można otworzyć orzech. Na szczęście wysiłek jest nagradzany przez wyjątkowy smak przekąski takiej jak orzechy w czekoladzie.

orzechy-makadamia-pekan-w-czekoladzie
  • Czas przygotowania: 20 minut | Czas gotowania: 0 minut Porcji: 10

Składniki

  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 15-20 kropli stewii w płynie
  • 10 całych orzechów pekan
  • 20 orzechów makadamia

Przygotowanie

  • Podgrzej śmietanę kremówkę na małym ogniu (nie dopuść do zagotowania!) i dodaj drobno pokrojoną gorzką czekoladę. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia i posłódź stewią, jeśli masz ochotę.
  • Ułóż po 1 orzechu pekan i 2 orzechy makadamia w 10 małych grupach na wyłożonej papierem pergaminowym blaszce.
  • Wlej lub wyłóż około łyżeczki czekoladowej mikstury na każdą grupkę orzechów, pokrywając je całkowicie, aby wszystkie skleiły się ze sobą.
  • Posyp każdy blok czekoladowy posiekanymi orzechami pekan i solą morską, po czym odstaw do lodówki na około 4 godziny.

Wskazówka: Podpiecz orzechy dla uzyskania wyrazistego smaku!

Wartości odżywcze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Fill out this field
Fill out this field
Proszę wprowadzić prawidłowy adres email.

Menu