Dieta ketogenna pozwala nam na kolejny pyszny i bogaty w zdrowe kwasy tłuszczowe deser. Jest nim szybkie ciasto czekoladowe bez mąki. Fit brownie? Możesz zapytać - czy to w ogóle możliwe? Otóż, tak. To dietetyczne ciasto bez cukru, będzie równie smaczne jak jego mniej zdrowe odpowiedniki.
Migdały oraz masło migdałowe są uznawane za jedne z najzdrowszych produktów. Zaliczane do superżywności (superfoods), czyli żywności o korzystnym wpływie na funkcjonowanie organizmu. Doceniane przez świadomych konsumentów, sportowców i kobiety w ciąży. Masło migdałowe zaskakuje – zawiera zdrowe kwasy tłuszczowe, które mogą wspomóc odchudzanie i zmniejszyć ryzyko cukrzycy. Tradycyjne dieta odchudzająca często opierają się na ograniczeniu tłuszczu. To zdecydowany błąd, gdyż zdrowe tłuszcze zawarte w migdałach zapewniają na dłużej uczucie sytości, a także zwiększają zużycie energii przez organizm. Obecne w migdałach nienasycone kwasy tłuszczowe i witamina E jest zbawienna dla osób zagrożonych ryzykiem cukrzycy i ze stanem przedcukrzycowym. Zatem ciasto czekoladowe brownie, to zdecydowanie ciasto dla cukrzyka.
Poniżej przepis na ten cudowny deser ketogeniczny.
Czas przygotowania: 15 minut | Czas gotowania: 10 minut | Porcji: 12
Składniki
- 1 szklanka masła migdałowego
- 3/4 szklanki sproszkowanego erytrytolu
- 3 jajka
- 10 łyżek kakao w proszku
- 2 g proszku do pieczenia
Przygotowanie
- Za pomocą robota kuchennego wymieszaj masło migdałowe z erytrytolem.
- Następnie dodaj jajka, kakaowy oraz proszek do pieczenia.
- Przenieś ciasto na blachę do pieczenia 23 cm × 23 cm i wygładź blat szpatułką.
- Piecz przez 10 minut w temperaturze 160 °C.
- Przed krojeniem, ciasto musi całkowicie ostygnąć. Smacznego!
Wartości odżywcze na jedną porcję: Tłuszcze: 14 g | Białko: 8 g | Węglowodany netto: 3 g | 153 kcal