Clicky

Dorsz gotowany z sosem marinara

Przepisy diety ketogenicznej obfitują w produkty rybne, czyli takie, gdzie ilość białka, witamin i zdrowego tłuszczu Omega-3 jest zdecydowanie większa niż niepożądanego węglowodanu. 

Jedną z najpopularniejszych ryb jest dorsz - źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz ważnych mikro- i makroelementów. Właściwości dorsza sprawiają, że regularne spożywanie tej ryby wspomoże nasz układ odpornościowy, a kwasy tłuszczowe z rodziny Omega-3 dobroczynnie wpływa na nasze serce i ogólny układ krwionośny. Chociaż najczęściej spotykamy dorsza w postaci panierowanej z frytkami lub ziemniakami i kiszoną kapustą, warto spróbować nowych smaków i ciekawych połączeń.

Przygotowanie dorsza z sosem marinara jest zaskakująco proste, a przepis do samodzielnego wypróbowania zostawiamy Wam poniżej.

dorsz-gotowany-w-sosie-marinara
  • Czas przygotowania: 5 minut | Czas gotowania: 15 minut Porcji: 2

Składniki

  • 2 filety z dorsza po ok. 250 g
  • 2 łyżeczki stołowe oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki ziołowo-pomidorowego sosu marinara
  • 3 liście laurowe
  • 2 szklanki zielonej fasolki

Przygotowanie

  • Podgrzej oliwę z oliwek wraz sosem marinara na średnim ogniu. Dodaj liście laurowe, szczyptę pieprzu i soli do smaku, a następnie zalej szklanką wody. Całość podduś przez około 5 minut. 
  • Zredukuj płomień pod patelnią i dodaj filety z dorsza. Przykryj i duś całość  przez 10 minut, w międzyczasie przewracając filety.
  • Na drugiej patelni podsmaż sauté zieloną fasolkę na łyżce oliwy z oliwek i trzymaj na średnio-mocnym płomieniu przez około 10 minut.
  • Gdy filet z dorsza jest podduszony, a jego mięso nieprzezroczyste, danie jest gotowe. Serwuj z ciepłą fasolką. Smacznego! 

Wartości odżywcze

Wybierz swój KETO jadłospis

  • Schudnij do 10 kg w ciągu 30 dni
  • Oszczędzaj czas i pieniądze
  • Wyrób sobie pozytywne nawyki żywieniowe
  • Bezpiecznie doprowadź do stanu ketozy