Przepisy diety ketogenicznej obfitują w produkty rybne, czyli takie, gdzie ilość białka, witamin i zdrowego tłuszczu Omega-3 jest zdecydowanie większa niż niepożądanego węglowodanu.
Jedną z najpopularniejszych ryb jest dorsz - źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz ważnych mikro- i makroelementów. Właściwości dorsza sprawiają, że regularne spożywanie tej ryby wspomoże nasz układ odpornościowy, a kwasy tłuszczowe z rodziny Omega-3 dobroczynnie wpływa na nasze serce i ogólny układ krwionośny. Chociaż najczęściej spotykamy dorsza w postaci panierowanej z frytkami lub ziemniakami i kiszoną kapustą, warto spróbować nowych smaków i ciekawych połączeń.
Przygotowanie dorsza z sosem marinara jest zaskakująco proste, a przepis do samodzielnego wypróbowania zostawiamy Wam poniżej.
- Czas przygotowania: 5 minut | Czas gotowania: 15 minut | Porcji: 2
Składniki
- 2 filety z dorsza po ok. 250 g
- 2 łyżeczki stołowe oliwy z oliwek
- 1/2 szklanki ziołowo-pomidorowego sosu marinara
- 3 liście laurowe
- 2 szklanki zielonej fasolki
Przygotowanie
- Podgrzej oliwę z oliwek wraz sosem marinara na średnim ogniu. Dodaj liście laurowe, szczyptę pieprzu i soli do smaku, a następnie zalej szklanką wody. Całość podduś przez około 5 minut.
- Zredukuj płomień pod patelnią i dodaj filety z dorsza. Przykryj i duś całość przez 10 minut, w międzyczasie przewracając filety.
- Na drugiej patelni podsmaż sauté zieloną fasolkę na łyżce oliwy z oliwek i trzymaj na średnio-mocnym płomieniu przez około 10 minut.
- Gdy filet z dorsza jest podduszony, a jego mięso nieprzezroczyste, danie jest gotowe. Serwuj z ciepłą fasolką. Smacznego!
Wartości odżywcze na jedną porcję:
- Węglowodany netto: 7% (5 g)