Domowy budyń z masłem orzechowym i ziarnami kakaowca

Budynie, puddingi i owsianki, które właściwie same przygotowują się przez noc w naszej lodówce, to najmodniejsze ostatnio pomysły na fit śniadanie. By przygotować domowy keto budyń, wystarczy trochę mleka roślinnego, masło orzechowe i wybrana super żywność. W mojej wersji pudding uzupełniają ziarna kakaowca, które coraz częściej spotkać można w polskich sklepach ze zdrową i organiczną żywnością. To znakomita alternatywa dla czekolady, która jest bogata w antyoksydanty oraz pozytywnie wpływa na pracę naszego serca i poprawia nasze zdolności umysłowe.

Dieta ketogenna to przede wszystkim dobre tłuszcze - znajdziemy ich mnóstwo w maśle orzechowym! Wybierz masło bez sztucznych dodatków oraz niepotrzebnych cukrów, a będzie ono znakomitym źródłem białka oraz wielu witamin i minerałów. Dodajmy do tego dobroczynne właściwości nasion chia - na przykład wysoką zawartość wapnia, kwasów omega-3, żelaza, białka, cynku - a otrzymamy zdrowe, pyszne i szybkie śniadanie idealne na keto!

fit-budyn
  • Czas przygotowania: 5 minut | Czas gotowania: 12 godzin Porcji: 2

Składniki

  • 1,5 szklanki niesłodzonego mleka migdałowego
  • 2 łyżki nasion chia
  • 2 łyżki masła orzechowego (lub migdałowego)
  • 10 kropli stewii w płynie
  • 30 g ziaren kakaowca (lub niesłodzonych czipsów czekoladowych)

Przygotowanie

  • Wieczorem połącz ze sobą w dużej misce mleko migdałowe, nasiona chia, masło orzechowe i stewię w płynie. Wymieszaj całość aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji (masło orzechowe musi dobrze zmieszać się z resztą składników).
  • Przełóż mieszankę do naczynia, w którym będziesz ją podawać, a następnie nakryj je folią spożywczą. Odstaw do lodówki na całą noc.
  • Rano posyp wierzch potrawy ziarnami kakaowca. Smacznego!

Wartości odżywcze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Fill out this field
Fill out this field
Proszę wprowadzić prawidłowy adres email.

Menu