Domowe trufle czekoladowe

Trufle czekoladowe, jak większość genialnych wynalazków, powstały przez przypadek. W kuchni pewnego francuskiego cukiernika zamiast do masy jajecznej, śmietanka została dodana do czekolady. Połączenie tych składników okazało się na tyle trafne, że trufle rozpowszechniły się w całej Europie.

Dlaczego by nie pokusić się o przygotowanie dietetycznej wersji przysmaku, jakim są trufle? Wykorzystać ulubioną czekoladę i lekko przełamać słodycz subtelnym dodatkiem soli morskiej.

trufle-czekoladowe
  • Czas przygotowania: 25 minut | Czas gotowania: 0 minut Porcji: 10

Składniki

  • 1/2 szklanki kremówki
  • 110 g czekolady gorzkiej
  • 2 łyżeczki niesolonego masła
  • 1/2 szklanki granulowanego erytrytolu
  • 1 łyżeczka soli morskiej w płatkach

Przygotowanie

  • Podgrzej kremówkę w kąpieli wodnej aż będzie gorąca
  • Pokrój czekoladę na bardzo małe kawałki i dodaj je do gorącej kremówki. Mieszaj do roztopienia czekolady.
  • Zdejmij garnek z kuchenki, dodaj i wymieszaj masło. Następnie dodaj erytrytol, wymieszaj i włóż do lodówki na godzinę.
  • Używając łyżki do lodów, nabieraj około 2,5 cm kulki i zaokrąglij je lekko natłuszczonymi palcami. Połóż kulki na wyłożonym papierem pergaminowym talerzu i udekoruj płatkami soli morskiej.
  • Włóż do lodówki na 1-2 godziny i delektuj się pysznymi truflami!

Wartości odżywcze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Fill out this field
Fill out this field
Proszę wprowadzić prawidłowy adres email.

Menu