Keto lody: Domowe lody stracciatella

Kiedy w upalne lato pomyślimy o chłodnej przekąsce, pierwsze na myśl przyjdą nam lody. Może zamiast pędzić do supermarketu warto przygotować własne keto lody domowe? Są równie smaczne, a przy tym zdrowsze.

Jedyne, czego potrzebujemy, to maszyna do lodów i przepis na lody domowe. Kto ma ochotę na waniliowe keto lody domowe z kawałkami czekolady, zwane stracciatella?

keto-lody-stracciatella
  • Czas przygotowania: 30 minut | Czas gotowania: 0 minut Porcji: 4

Składniki

  • 2/3 szklanki granulowanego erytrytolu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 i 3/4 szklanki śmietany kremówki
  • 3 duże żółtka jajek
  • 1/3 szklanki chipsów czekoladowych bez dodatku cukru

Przygotowanie

  • Do garnka z kremówką wsyp erytrytol, dodaj ekstrakt z wanilii, szczyptę soli i podgrzej na małym ogniu do rozpuszczenia składników.
  • Ubij żółtka w misce. Powoli dodawaj 1-2 łyżki stołowej gorącej kremówki w czasie ubijania, aby nie dopuścić do zagotowania jajek.
  • Wlej miksture z żółtka i kremówki do garnka i podgrzewaj na małym ogniu dopóki nie osiągnie odpowiedniej gęstości. W tym celu zanurz łyżkę i zobacz, czy po wyjęciu mieszanina pokrywa jej tylną część. Następnie zostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Wlej rzadkie ciasto do schłodzonej przez noc maszyny do lodów i postępuj zgodnie z instrukcją obsługi maszyny. Dodaj chipsy czekoladowe na ostatnie 5 minut. Włóż do zamrażalnika na minimum 4 godziny. Lody stracciatella gotowe!

Wskazówka: Dodaj 1 łyżkę wódki w 3 kroku aby utrzymać miękkość lodów po zamrożeniu.

Wartości odżywcze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Fill out this field
Fill out this field
Proszę wprowadzić prawidłowy adres email.

Menu